Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje u sredu

Saljih Mustafa
Izvor: Koha Dittore

Očekuje se da će suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Кosova (OVК) Saljihu Mustafi početi u sredu, 15. septembra, a to je ujedno prvo suđenje koje počinje pred Specijalizovanim većima za Кosovo u Hagu, prenosi Reporteri.

Dopisom objavljenim na službenoj internet stranici ovog suda navodi se da je Кancelarija specijalizovanog tužioca (SPO) predstavila redosled svedočenja svedoka za novembar i decembar 2021. godine. Navode se informacije o tome da li će se ti svedoci pojaviti uživo ili će se uključiti putem video veze, kao i o predloženoj dužini ispitivanja svedoka.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a uhapšen je 24. septembra i istog dana prebačen u pritvor u Hagu. Optužnica protiv njega objavljena je 24. septembra,  a on se izjasnio da nije kriv po optužbama. 

U potvrđenoj optužnici stoji da je između 1. aprila 1999. i 19. aprila 1999. godine, u jednom zatočeničkom kompleksu u Zlašu na Кosovu, počinio zločine proizvoljnog pritvaranja, okrutnog postupanja i mučenja najmanje šest osoba. 

"Takođe, u optužnici se navodi da je jednog dana oko 19. aprila 1999. godine ili približno ovog datuma i krajem aprila 1999. godine na tom mestu ubijen jedan zatočenik", saopšteno je iz Specijalnog suda.