Tači i ostali lideri OVK braniće se tvrdnjom da je Srbija podmetnula dokaze protiv njih

Optuženi lideri OVK
Izvor: Klan Kosova

Branioci bivših lidera OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu braniće svoje klijente tvrdnjom da su dokaze protiv optuženih falsifikovale i podmetnule vlasti Srbije, prenosi Albanijan post.

Advokat Hašima Tačija Gregori Kiho tvrdi da je "Srbija, kao izvor dokumenata, fabrikovala dokaze, fabrikovala priče i podmetnula optužbe, poput one o trgovini organima, koja nije u optužnici", prenose albanski mediji.

Kiho je ocenio da je izveštaj Dika Martija podnet Savetu Evrope o navodnim zločinima OVK "u velikoj meri zasnovan na hiljadama dokumenata" koje su srpske vlasti dale Diku Martiju 2009. godine, citirajući reči ambasadora Srbije u Švajcarskoj Milana Protića "da nije bilo dokumenata Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji, ne bi bilo ni Martijevog izveštaja".

On je podsetio na događaje koji su nedavno objavljeni u Martijevom intervjuu u kojem su srpske vlasti nameravale da ga ubiju "kao jedinog svedoka koji može sve da razjasni" i da okrivi Albance.

Advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, rekao je da su "srpski otisci prstiju svuda u dokazima na kojima se zasniva ova optužnica".

Emerson je podsetio da je u sudskom postupku u Haškom tribunalu, gde je branio Ramuša Haradinaja, zaključeno da su "srpske obaveštajne službe namerno podmetnule lažne dokaze".

"I na osnovu toga ćemo pobiti sve tvrdnje tužilaca", rekao je Emerson, uz tvrdnju da je "tužilaštvo svojom voljom izmanipulisala Obaveštajno-bezbednosna služba Srbije (BIA)".

Emerson je, osim toga, rekao i da je "jedini svedok koji je govorio o navodnom vađenju organa, kasnije priznao da je to bila potpuna laž, a da su mu srpske obaveštajne službe to podmetnule".

"Sada znamo da su te optužbe stigle iz Srbije i da su izmišljene. Nijednu od ovih optužbi tužilaštvo nije prihvatilo", rekao je Emerson.