Konjufca: Bivši lideri OVK izolovani, sud da ih pusti do početka suđenja

Gljauk Konjufca
Izvor: Reporteri

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, tokom posete bivšim liderima OVK u Hagu pozvao je Specijalni sud da oslobodi čelnike OVK, dok se sud ne pripremi dovoljno dobro za nastavak suđenja, prenosi Reporteri.

"Ako sud nije pripremljen, mora da pusti te ljude i onda kada bude spreman da nastavi suđenje ili da prihvati da se bez pokretanja suđenja namerno držanje definiše kao izolacija, zbog toga što oni ne mogu da budu sa porodicama, društvom, ne mogu da obavljaju svoje osnovne i javne dužnosti. Oni, ne samo da su u prošlosti bili članovi Generalštaba OVK, već su bili i važni u javnom životu", rekao je Konjufca.

On smatra da je pitanje optužbe protiv bivših čelnika OVK glavno pitanje koje pogađa ne samo njih, već može da naruši imidž Kosova.

"Moramo udružiti snage sve da Kosovo ne bude oštećeno u ovom procesu. Ne mislim da je to stvar pojedinaca. Ako nešto krene naopako, ako Kosovo izgubi ovaj proces, kosovska državnost će biti oštećena", istakao je on.

Konjufca je izjavio da se danas sreo sa Jakupom Krasnićijem i Pjeterom Šaljom i dodao da je veoma zabrinut zbog napretka suđenja bivšim vođama OVK. 

"Veoma smo zabrinuti onim što se dešava u Specijalnom sudu, i veoma nezadovoljni jer je prošlo 24 meseca od kada je pročitana optužnica. Kada se optužnica napiše, a suđenje ne počne, onda se postavlja pitanje zašto ti ljudi nisu na slobodi. Ovo se može definisati kao izolacija", naglasio je on.

Predsednik kosovskog parlamenta okarakterisao je Specijalni sud kao "sud sile”.

Konjufca je ponovio da ga sutra očekuje susret sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veselijem.