Tačijev advokat: Dve države dale pismene garancije za puštanje iz pritvora

Tači i advokat Mišetić
Izvor: Reporteri.net

Advokat Hašima Tačija, Gregori Kiho, poslao je Specijalnom sudu molbu za puštanje bivšeg kosovskog predsednika iz pritvora, a u podnescima je naveo i detalje o ponuđenim garancijama za Tačija.

Iako kosovska vlada nije bila spremna da bude garant puštanja lidera OVK iz pritvora, ovu spremnost pokazale su dve druge zemlje, piše Ljajmi. To se potvrđuje u samim podnescima advokata bivšeg predsednika Tačija, Gregorija Kiha, u koje je Ljajmi imao uvid. 

Ono što je najvažnije, odbrana Tačija sada je dobila pismene garancije dve države, koje bi olakšale puštanje Tačija. Međutim, nije poznato koja je od zemalja ponudila garancije za Tačijevo puštanje na slobodu.

Tačijev američki advokat dalje kaže da je Specijalizovano tužilaštvo u potpunosti uklonilo vremenski kontekst u kome je planirano da se započne suđenje.

Navodi se da Tači na Kosovu više nema uticaj koji je imao ranije i da s te strane ne postoji rizik za mešanje u postupak u slučaju puštanja iz pritvora.

"Pošto je dobrovoljno podneo ostavku na funkciju predsednika 5. novembra 2020. godine i predao se pritvorskom centru, Tači je proveo skoro osam meseci u zatvoru. Prvobitna tvrdnja Specijalnog tužioca da će biti u stanju da omogući da suđenje započne na leto 2021. godine izložena je kao pogrešna procena i suđenje će se verovatno odložiti do sredine 2022", rekao je Kiho.