Tačijeva odbrana tvrdi: Da je OVK delovala sa zločinačkim planom, ne bi imala međunarodnu podršku

Hašim Tači
Izvor: Reporteri

U preliminarnom dosijeu odbrane bivšeg kosovskog predsednika i nedašnjeg lidera OVK Hašima Tačija navodi se da, da je OVK delovala na osnovu zločinačkog plana ubijanja, mučenja i zlostavljanja civila, nikada ne bi imala podršku SAD, Velike Britanije, NATO, OEBS, Kontakt grupe ili šire međunarodne zajednice, prenosi Kljan Kosova.

"Nije postojao zajednički zločinački plan OVK. Međunarodna zajednica ga nikada ne bi podržala", navodi se u tom dosijeu.

Odbrana tvrdi da je slučaj zasnovan na delimičnom i selektivnom lažnom predstavljanju događaja o kojima je reč.

Prema njihovim rečima, novinari, istraživači, diplomate, istoričari i pravnici pomno su ispitivali ove događaje. 

"MKSJ je sudio u slučajevima u vezi sa istim događajima i tvrdnjama. Stanovništvo Kosova ih je živelo. Niko nije došao do čudnog zaključka koji je izveo Specijalni sud: da je stvaranje nezavisnog Kosova rezultat zločinačke zavere, sa Hašimom Tačijem i njegovim saoptuženicima u centru, koji su uspeli da održe međunarodnu podršku neophodnu za poraz najjačih evropskih armija, a sve prate zločinački plan da gađaju sve te za koje se smatra da su protivnici. U stvarnosti, Tačijevi odnosi sa međunarodnim partnerima bili su transparentni i javni. Oni nisu bili deo zločinačkog plana", kaže odbrana.

Odbrana navodi da su mnoga dokumenta na koje se sud pozivao potekli iz državnih organa Srbije, a koji su, kako tvrdi, pokušali su da ubiju Dika Martija da bi za njegovu smrt okrivili kosovske Albance. 

"Nije postojala zajednička zločinačka namera da se zadobije i vrši kontrola nad celim Кosovom vršenjem ubistava, mučenja, progona i drugih zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina protiv protivnika. Veza između navodnih zločina u optužnici i g. Tačija se ne može dokazati uokvirujući slučaj oko plana koji nije postojao", navodi odbrana.

Prema njihovim rečima, Tači, drugi pripadnici OVK i privremene vlade Kosova nisu imali podsticaj da čine zločine nad protivnicima, a zapravo su imali primarni imperativ da to ne čine.

"Oni su u potpunosti razumeli da njihov angažman sa međunarodnom zajednicom, apsolutno neophodan za njihov opstanak, zavisi od činjenice da OVK nije zločinački poduhvat, već pokret vredan ovog angažmana i podrške. Da je OVK delovala na osnovu zločinačkog plana ubijanja, mučenja i zlostavljanja civila, nikada ne bi imala podršku SAD, Velike Britanije, NATO, OEBS, Kontakt grupe ili šire međunarodne zajednice. Naravno da jeste. Nije postojao zajednički zločinački plan OVK. Međunarodna zajednica ga nikada ne bi podržala", navodi odbrana, prenosi Zakletva pravde.