Hadžiu: Specijalni sud nije dozvolio da se sastanem sa Saljihom Mustafom 

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu posetiće danas u Hagu više pritvorenika Specijalnog suda kojima se sudi za ratne zločine, a uoči odlaska je navela da sud nije dozvolio da se sastane sa Saljihom Mustafom, prenosi Reporteri.

"Sastaćemo se sa Jakupom Krasnićijem, Redžepom Seljimijem, Nasimom Haradinajem, Hisnijem Gucatijem i Pjeterom Šaljom. Hašim Tači i Kadri Veselji nisu prihvatili da se sastanemo, dok nam sud nije dozvolio da se sastanemo sa Saljihom Mustafom", rekla je Hadžiu na prištinskom aerodromu pre polaska u Hag. 

Hadžiu je u Hag otputovala sa zamenicom predsednika Skupštine Kosova Sarandom Bogujevci i drugima. 

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači, bivši lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, bivši član Generalštaba OVK Redžep Seljimi i bivši portparol OVK Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi osumnjičeni su za krivična dela u vezi sa ratnim zločinima: protivzakonito ili proizvoljno lišenje slobode, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo i zločine protiv čovečnosti: zatvaranje, druga nehumana dela, nestanak lica i progona, koji se, prema mišljenju Specijalizovanih veća, odvijao između marta 1998. i septembra 1999. godine.

Zločini su počinjeni na nekoliko lokacija na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo istražuju zločine koje su počinili pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ti zločini se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. čiji je autor Švajcarac Dik Marti.