Trendafilova: U toku kampanja protiv Specijalnog suda, može doći do puštanja optuženih

Trendafilova
Izvor: Twitter

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova, koja se bave istragom ratnih zločina OVK tokom ratnih sukoba na Kosovu pre dve decenije, pozvala je diplomate Evropske unije da pomognu u borbi protiv kampanje koja podriva rad suda na Kosovu, prenosi Reporteri.

U poverljivom izveštaju Trendafilova je iz Haga 11. februara, upozorila diplomate da se sud suočava sa pojačanim ometanjem pravnih postupaka u toku sa Kosova, uključujući i postupak protiv bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine prošle godine.

U transkriptu izveštaja u koji je imao uvid „Euronews“, Trendafilova je navela da se ulažu napori da se ospori Zakon kojim je Sud uspostavljen 2015. godine, usled čega bi moglo doći do pomilovanja optuženih ili čak preseljenja Suda uključujući obimne poverljive podatke, iz Haga, gde se trenutno nalazi, u Prištinu.

„To bi sigurno ugrozlo živote i sigurnost ljudi koji sarađuju ili su voljni da sarađuju sa nama. Takve promene bi, naravno, imale šokantan efekat na svedoke, koji možda više neće želeti da se pojave, što će onemogućiti Specijalizovano tužilaštvo da nastavi sa radom na otvorenim slučajevima“, navela je Trendafilova.

Trendafilova, koja je iz Bugarske, takođe je upozorila na bezbednost svedoka koji se pojavljuju pred tužilaštvom u tekućim slučajevima i pozvala evropske države da razmotre "sveobuhvatne sporazume o saradnji" koji bi mogli da presele svedoke i njihove porodice u Evropu.

„Bez tih sporazuma biće vrlo teško, ako ne i nemoguće u nekim slučajevima, osigurati slobodno svedočenje i bez ikakvog straha“, rekla je Trendafilova.

Portparol kosovskih Specijalizovanih veća rekao je za „Euronews“ da je izveštaj poverljiv i za internu upotrebu diplomatskih misija, kao i to da je slučajno distribuiran.

Nije poznato ko je sve imao uvid u poverljivi izveštaj Specijalnog suda u Hagu.

Resko
16. Februar 2021.
Kako vas nije stid i imate li obraza malo da tako pricate kao ptesednica specalizovanog veca u Hagu da ste tako mesposobni ili su vas debolo platili albanski lobisti i sada igrate na kartu ili da ih osslobodite ili preselite u Pristini lica koja su optuzena pred celim svetom za teska krivicma dela i ubistba prprogona i etnickog ciscenja.Sramota za vas da ne mozete da se jedna mocna Evrppa suprostavi i kazni ih za pocinjena dela
Ako ste nesposobni za poso koji vodite pustite sposobnijim i nekorumpiranim licima da rade vas poso.Ako to urade mema sudjena nema pravde za pocinjen zlocine i nema pravde za zrtve
i.mozete staviti katanac ms taj bedni Jadki sud i zatvoriti ga zauvek.Tesko zrtbama ako cekaju pravdu sa vama na celu Haskog suda.