Trifunović: Hag ne može da zaštiti svedoke, Fadilj Suljevići je ubijen, sigurno nije umro od kovida

Trifunović
Izvor: © Kosovo Online

Time što su telo Fadilja Suljevićija ostavili na brdu iznad jezera da ga rastrgnu divlje životinje, poslata je jasna poruka sledećem u nizu šta ga očekuje, odnosno svima onima koji bi trebalo da svedoče protiv nekadašnjih lidera i pripadnika OVK, poručuje za Kosovo Onlajn Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. 

”Očigledno da Specijalno tužilaštvo ne može da zaštiti svedoke, a videli smo i ranije kako prolaze oni koji su hteli da svedoče Ramuša Haradinaja i drugih kada su ih u sred bela dana ubijali na ulicama.

Fadiljevo telo su namerno ostavili u brdima iznad jezera, da ga rastrgnu divlje životinje, jer su hteli da pošalju jasnu poruku drugima. Vidim da istražuju njegovu smrt kao sumnjivu, ali sigurno nije umro od kovida, jasno je šta se dogodilo. Da nisu želeli da pošalju poruku, bacilli bi ga u jezero i niko ne bi znao šta se desilo s njim, da li je otišao negde u Ameriku da se skloni ili nešto drugo. Očigledno da je neko provalio spisak svedoka, a obaveza Specijalnog suda u Hagu jeste da pronađe ko je u pitanju", navodi Trifunović.

Na pitanje kako će ovo uticati na 71 svedoka, kojima je sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio zaštitne mere jer bi trebalo da svedoče u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa OVK optuženih za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine, Trifunović kaže:

“Pa eto jedan manje, eto kako utiče. Sada ne znamo da li je trebalo da svedoči protiv Tačija, ali poruka je jasna".