Tužilac Smit: Kosovska policija ne bi mogla da ispuni zadatak nadgledanja bivših vođa OVK 

Džek Smit.png
Izvor: Ljajmi net.

Specijalizovano tužilaštvo je pažljivo analiziralo odgovor Kosovske policije Specijalizovanim većima, koja objašnjava kako ta kosovska bezbednosna institucija može da pruži garancije nadzora u slučaju uslovnog puštanja na slobodu bivših vođa OVK, prenosi Reporteri. 

Glavni tužilac Džek Smit je izneo značajne primedbe i pokušao da ukaže na to zašto Kosovska policija ne bi mogla uspešno da ispuni zadatak praćenja Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, u slučaju njihovog privremenog puštanja na slobodu.

Smit je u policijskim izjavama našao i napomene da Kosovska policija može da prati pritvorenike kamerama, ali samo ako je potrebno.

"Kosovska policija obećava nadzor 24/7, ali nejasno kaže da će uključiti onoliko policajaca koliko bude potrebno. Međutim, jedini dogovor koji je predložila Kosovska policija je da jedan policajac koji stoji na ulazu u kuću. Ovaj kadar uopšte nije adekvatan u slučaju kućnog pritvora uticajnih ljudi", naveo je Smit.

Kaže da Kosovska policija uklanja svaku odgovornost za neuspehe, kao u slučaju Remzija Šalje, Samija Luštakua i Sabita Gecija, a da ti incidenti pokazuju da uticajne ličnosti imaju moć da odbiju uslove nadgledanja na Kosovu.

"Postoje i drugi slučajevi mešanja, kao što je slučaj kada je Kosovska policija blokirala zvaničnike Euleksa da uhapse Nedžmija Krasnićija, tadašnjeg komandanta Kosovske policije u Prizrenu", kaže Smit.