Tužilac: Tačijev zahtev za osporavanje zakonitosti Specijalizovanih veća mora biti odbijen

Hašim Tači
Izvor: Zeri

Kancelarija specijalnog tužioca (SPO) zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da odbije zahtev bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim osporava zakonitost Specijalizovanih veća Kosova (DSK) i SPO, a u kome navodi i da su mu povređena određena ustavna prava kao optuženog, prenosi Zeri.

SPO navodi da bi Tačijev zahtev trebalo odbiti, jer ne ispunjava zakonske uslove i nema osnova za žalbu u ovoj fazi suđenja.

Optužnica protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, a svi su se izjasnili da nisu krivi po optužbama.

Oni su uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze. 

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se da su ljude neosnovano lišavali slobode, za mučenja i ubistva, za šta im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i osoba koje nisu bile aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti.