Tužilaštvo: Naša istraga je potvrdila optužbe protiv Gucatija i Haradinaja

Gucati - Haradinaj
Izvor: Reporteri

Specijalno tužilaštvo Kosova izjavilo je na današnjoj statusnoj konferenciju u slučaju optuženih lidera Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja da je istraga potvrdila navode optužnice.

Sednica se emituje u odloženom prenosu sa 45 minuta zakašnjenja.

Tužilaštvo na današnjem sudu zastupa Metju Koling sa pomoćnicima, a odbranu advokati Džonatan Ris koji brani Hisnija Gucatija i Tobi Kednam koji zastupa Nasima Haradinaja.

Sudija Giju je na početku konferencije rekao da je ona zakazana sa ciljem razmene podataka i što skorijeg zakazivanja početka suđenja.

Tužilaštvo je izjavilo da su sprovedene istrage potvrdile podignute optužbe i da bi, kada budu potvrđene, mogle dovesti do osuđujuće presude za optužene.

"Dokumenta smo izdali 28. aprila  i to146 dokumenata, neki od njih su izdati kao potkategorije. Bilo je takođe ograničenih dokumenata kako bi se osiguralo da timovi odbrane imaju uređenu verziju. Naše istrage su dokazale da su naše optužbe opravdane", izjavio je predstavnik tužilaštva.

Haradinajev advokat Kedman rekao je da Specijalno tužilaštvo nije ozbiljno shvatilo istragu procurelih informacija, dodavši da optužbe protiv njega nemaju objavljene dokaze.

Advokat Gucatija Ris rekao je da je odbrana bila skeptični u pogledu pribavljanja drugih dokumenata od Specijalnog tužilaštva.

 

Sednica je prekinuta na 20 minuta, nakon čega je nastavljena diskusija.

Odbrana Gucatija i Haradinaja potvrdila je da sprovodi sopstvenu istragu. Haradinajev advokat Kedman izjavio je da je istraga u toku i da će u predviđenom roku branioci obojice optuženih izraditi preliminarni dosije.

Sudija Giju je produžio je pritvor Haradinaju i Gucatiju 26. aprila.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini i prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka.

Optuženi su po šest tačaka, dve se odnose na krivična dela protiv javnog reda - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, a četiri za krivična dela protiv pravosuša i javne uprave - zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda i povreda tajnosti postupka.