Veselji ostaje u pritvoru, Hag odbio njegov zahtev za privremeno puštanje na slobodu

Kadri Veselji
Izvor: Hag - Specijalni sud

Sudija Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane nekadašnjeg lidera OVK Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Istovremeno, odbijen je i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o pomenutom zahtevu. Bez obzira na to što je sudija uvažio argumente odbrane da Veselji neće pokušati da izbegne suđenje ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, sudija je obrazložio da pomenuti argumenti ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva.

Sudija Giju je i istakao da smatra da postoji rizik od toga da bi, ukoliko pušten, Veselji mogao da pokuša da vrši opstrukciju pravde i zastraši svedoke.

Podsećanja radi, glavni tužilac Džek Smit je ranio naveo zašto treba odbiti zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona, uz konstataciju da mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora. Tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru.

„Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti , uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega“, stajalo je u saopštenju tužilaštva.