Da li su zemlje Kvinte zaista složne u osudi Kurtijevih nasilnih akcija na severu?

kvinta zastave
Izvor: Koha ditore

Iako su zemlje Kvinte više puta zajednički osudile nasilne akcije i jednostrane poteze prištinskih vlasti na severu Kosova, sagovornici Kosovo onlajna ocenjuju da o premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju ne može da se govori kao o “nezavisnom strelcu”, već da on ima leđa kod određenih zapadnih zemalja, kao i da bi bilo pogrešno misliti da će osude Kurtijevih akcija dovesti do toga da srpska strana bude podržana u svemu što je zamislila.

“Nema potrebe da Kosovska policija igra ulogu čuvara ispred opštinskih zgrada”, glasila je izjava ambasadora Velike Britanije na Kosovu Nikolasa Abota, posle sastanka sa Kurtijem, dok je američki ambasador Džefri Hovenijer u više navrata rekao da su načini za smirivanje situacije na severu - povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije i gradonačelnika iz kancelarija u opštinama na severu. I pored ovih poruka, nedeljama unazad, nema pomaka koji se od Kurtija očekuje. 

Diplomata u penziji Branko Branković smatra da je "sva igra oko Kurtija kao navodno nezavisnog strelca na Kosovu koji radi šta i kako hoće, vređanje inteligencije".

"Sva ta igra je smešna stvar i nema smisla da vređaju našu inteligenciju. Kurti je lutka kojoj naređuju šta da radi. Kolo vodi trijumvirat - SAD, Nemačka i Velika Britanija. Kurti je podneo svoj predlog za formiranje Zajednice srpskih opština, pa je svoj predlog izneo i albanski premijer Edi Rama, a sve su to zapravo priče za malu decu i svrha svega je da se što duže razvlači formiranje ZSO i odugovlači povlačenje policijskih snaga sa severa", kaže Branković.

Da postoji stvarna volja Kvinte i doslednost u njihovim zahtevima, kako smatra Branković, jednice policije bi mogle veoma brzo da budu povučene.

"Jedinice policije sa severa mogle bi da budu povučene za dva sata da postoji stvarna volja, kao što bi mogli da se zakažu brzo razgovori o formiranju ZSO po predlogu Upravljačkog tima koji je predat u Briselu, jer je samo taj tim imao mandat da sastavi nacrt Statuta ZSO. Po zakonu oni su jedini koji su to mogli da podnesu. Svrha cele priče je da se sve razvuče i da zemlje Kvinte dobiju na vremenu da vide kako će proći sa ukrajinskom krizom. One su na tankom ledu, jer se ne zna ko će da profitira, a ko će da izgubi u toj situaciji. Kako će zemlje Kvinte proći sa situacijom u Ukrajini direktno utiče i na situaciju kod nas. Ako tamo izgube, kod nas će se pojačati pritisci da se stvari izvuku. Veliki ne rešavaju krize, već ih stvaraju", kaže Branković, podsećajući da zemlje Kvinte svuda imaju svoje interese koje, kako kaže, "ostvaruju preko tuđih leđa".

Nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i Beču Milovan Božinović za Kosovo onlajn ocenjuje da su zemlje Kvinte složne oko cilja koji ne ide toliko daleko koliko bi srpska strana htela.

"One su složne u onome što su rekle, a to je zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština i za opšte smirivanje situacije na severu. To iz perspektivne Kvinte nije moguće ako i Srbija po ovim pitanjima ne pokaže konstruktivnost. Bilo bi pogrešno da neko u Srbiji pomisli, da će osude Kurtijevih akcija, koje su na mestu, dovesti do toga se srpska strana podržava u svemu što je zamislila ", kaže Božinović.

Dodaje da su opomene koje je Kurti dobio dobra šansa za Srbiju.

"Mene brine što je specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar nedavno rekao da Kurti jeste težak, ali da je sagovornik s kojim oni računaju. Od nas će se tražiti konstruktivnost i dobro je da je Kurtijeva politika naišla na osude, ali mi moramo da budemo pažljivi da to ne preuveličavamo. To je dobar podsticaj da pregovori za nas idu u povoljnom pravcu, kada kažem povoljnom, mislim u smislu teške situacije u kojoj se nalazimo", objašnjava Božinović.

Ističe da je srpska strana dobila šansu da iz ovoga izađe sa povoljnim rezultatom.

"Srpska strana je stavom Kvinte dobila šansu da iz svega ovoga izađe sa povoljnim rezultatom u ovoj komplikovanoj situaciji, ali uz pažljivu politiku. Rezultat za nas može da bude pozitivan, da se pomerimo par koraka napred ka formiranjuu ZSO, ali moramo da vodimo računa o potezima koje povlačimo", zaključuje Božinović.