Hoće li sastanci lidera EU sa Vučićem i Kurtijem danas u Briselu doneti neki konkretan rezultat?

Evropski savet
Izvor: European Council

Šta podrazumeva novi plan EU za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine još se tačno ne zna, a sagovornici Kosovo onlajna nisu sigurni ni da li će današnji odvojeni sastanci evropskih lidera sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu doneti pomak u pozitivnom smeru. Ukazuju da će oko početka sprovođenja Ohridskog sporazuma biti "ubeđivanja, štapova i šargarepa", ali da je neizvesno da li će se i kojom brzinom dijalog nastaviti, s obzirom na dijametralno suprotne pozicije dveju strana.

Pored Miroslava Lajčaka i šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja u razgovorima sa Vučićem i Kurtijem učestvovaće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni. 

Predsednik Vučić je uoči današnjih sastanaka na marginama Evropskog saveta poručio da, kada je reč o Beogradu, "kucaju na otvorena vrata" i da se nada da će razgovori proteći u pravcu postizanja kompromisa. 

Iz Prištine, međutim, stižu oprečne poruke. Dok je Vlada Kosova saopštila da je prihvatila plan koji je predložila petorka izaslanika EU, SAD, Nemačke, Francuske i Nemačke, a koji, prema tvrdnjama portparola Unije Petera Stana, sadrži i nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština po ugledu na "evropske modele", Kurti i njegovi najbliži saradnici poručuju da bez sankcija Srbiji zbog događaja u Banjskoj nema ništa od dijaloga, a da ZSO nije tema pregovora.

Na to je predsednik Vučić uzvratio pitanjem - šta će onda biti tema?

"Konjufca je odmah posle Kurtija rekao da ZSO uopšte nije i neće biti tema. Ne znam šta će onda da bude tema? Jer oni neće da budu krivci, iako je svima u Evropi jasno ko ne želi dijalog i ZSO. Koristi se Banjska, kako bi se izjednačila krivica ili Srbiji nešto prebacilo, onako kako se to činilo 90-ih. Ali, ne mislim da evropski lideri mogu da budu slepi i gluvi na pokušaje Kurtija da nikada ne formira ZSO“, naglasio je Vučić. 

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić poručio je da dijalog mora da se nastavi bez obzira kako na to gledali u Beogradu ili u Prištini, kao i da očekuje da ta poruka bude ponovljena i danas u Briselu, gde će se okupiti lideri država članica EU.

"Prosto nema druge alternative od dijaloga. I 'velika petorka' je to prenela prošle nedelje na sastancima u Beogradu i Prištini sa Vučićem i Kurtijem. Naglasili su da dijalog nema alternativu i da se neće menjati format pregovora", rekao je Mijačić za Kosovo onlajn. 

Dodao je da izaslanici EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije nisu došli 21. oktobra u Beograd i Prištinu bez predloga i bez ideje o nastavku dijaloga.  

"Oni očigledno izneli neke predloge u vezi sa nastavkom dijaloga. Mi te predloge nismo čuli, ali ćemo vrlo brzo saznati, do kraja ove nedelje kada Evropski savet bude ispostavio odlučne mere kako prema Beogradu, tako i prema Prištini u vezi sa daljom implementacijom sporazuma o putu normalizacije, kao i njegovog aneksa koji je potpisan ranije ove godine. Verujem da će glavna težnja ići ka formiranju Zajednice srpskih opština, ka deeskalaciji, organizovanju izbora na severu Kosova, ali takođe i u transparentnosti u istrazi svega u vezi za poslednje događaje u Banjskoj", ističe Mijačić. 

Prema rečima našeg sagovornika, na stolu je mnogo tema.  

"Verujem da će se negde nastaviti pregovori u Briselu. Predsednik Vučić je najavio da će biti u Briselu, verovatno ćemo videti i Kurtija tamo, tako da postoji mogućnost da pre same sednice samita EU dođe do nekog trilateralnog ili bilateralnog susreta u Briselu, kako bi se definisali svi oni predlozi koji su predati prošle subote i kako bi se i jedna i druga strana odredile prema predlozima, a sve pre sastanaka šefova država i vlada članica EU", ističe Mijačić. 

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić poručuje da velike sile još jednom pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju da se odrekne Kosova postavljajući neke nove, kako je naveo, veštačke rokove u dijalogu Beograda i Prištine. 

"Činjenica je da smo svedoci pokušaja jednog hitnog rešavanja pitanja Kosova i Metohije, jedne veštačke hitnosti. Ti veštački rokovi čiji smo bili svedoci i prethodnih godina su jednostavno samo jedan instrument pritiska, oni ništa ne znače u suštini. Imali smo i ranije razne rokove. Kao što se i sada priča da je potrebno da se to pitanje reši pre američkih ili izbora za Evropski parlament. Pa to smo imali i pre pet godina, kada su bili prethodni američki i evropski izbori", kaže Mitić za Kosovo onlajn. 

Dodaje da se od Srbije zahteva da uvek u tim trenucima napravi neki gest i kako kaže, bude primorana da odstupi od nekog svog vitalnog interesa. 

"Tako je pre nekoliko godina potpisan Vašingtonski sporazum neposredno pred američke izbore, koji ništa nije doneo osim što je Izrael priznao Kosovo. Tako da ne smemo da upadnemo u tu igru veštačkih rokova koje nameću zapadni posrednici, koji su pristrasni i imaju vrlo jasan cilj, a to je da zaokruže kosovsku nezavisnost, da joj daju i legalitet i legitimitet na međunarodnom planu. Zašto bismo mi učestvovali u toj igri? Zajednica srpskih opština je obaveza Prištine, a i onih koji su garanti Briselskog sporazuma. On je bio loš za Srbiju, ali ta obaveza je ostala, a ni Priština ni EU je nisu ispoštovale", podseća Mitić. 

Dodaje da ključne odredbe Briselskog sporazuma nisu sprovedene čitavu deceniju i da zapadne zemlje pokušavaju sada ponovo da "prevare Srbiju time što bi da promene suštinu potpisanog sporazuma". 

"Sada, posle 10 godina kako se ne sprovodi Briselski sporazum, oni pokušavaju na različite načine, to nije samo ove godine, to je i prethodnih godina, da razvodne Zajednicu srpskih opština. Sada je čak drugačije i nazivaju, pominju se 'opštine sa srpskom većinom', sve čine da bi uništili originalni dokument i garancije, ono što je originalno stajalo u tom sporazumu, a to je ZSO koja bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja. ZSO bez izvršnih ovlašćenja je prazna ljuštura koja ne služi ničemu. Oni mogu da prave nevladine organizacije sa raznim srpskim prefiksima, ali ako nemaju izvršna ovlašćenja, koja je poenta? Jasno je da je jedan od ključnih ciljeva to u ovom trenutku, da se Beograd u neku ruku opet prevari", ističe Mitić.

Smatra da Srbiji više nije mesto u pregovorima u kojima se pred nju stavljaju oročeni ultimatumi. 

"U ovakvim uslovima, s obzirom na stepen koordinacije između zemalja Kvinte i Prištine sa ciljem da se Beograd primora da prihvati odredbe francusko-nemačkog plana i ohridskog aneksa, s obzirom na teror koji sprovodi Priština nad kosovskim Srbima, na jednostrane posrednike, koji su navodno posrednici, a u suštini dolaze sa drugačijim metodama koje nisu diplomatske, učešće u dijalogu u ovom trenutku je kontraproduktivno, jer neće dovesti do bilo kakvih rezultata", smatra Mitić. 

Dodaje da su zemlje Kvinte vrlo jasne u tome šta je njihov krajnji cilj. 

"To slušamo i u Beogradu i od američkog ambasadora Hila i od nekih drugih zvaničnika. Njihov cilj je da se Beograd kroz prihvatanje ovih sporazuma odrekne Kosova i Metohije i da takozvano Kosovo postane država. U takvom jednom kontekstu ne vidim bilo kakav interes Republike Srbije da učestvuje u jednom takvom dijalogu sa krajem koji je unapred poznat, dakle u dijalogu o modalitetima predaje Kosova. Ne vidim neki poseban razlog za tako nešto. Naravno, jedno je šta ja mislim da bi bilo ispravno, a drugo su pritisci kojima smo očigledno svedoci. Sada imamo novi set ultimatuma i pretnji da se Beograd vrati u dijalog uprkos svemu ovome što se dešavalo poslednjih meseci", navodi. 

Dodaje da se zapadne zemlje stalno vraćaju na događaje u Banjskoj od 24. septembra zaboravljajući šta se sve dešavalo pre toga.

"To rade i Kvinta i Priština, ne samo kosovske vlasti. Kvinta im je dala taj kart blanš da rade sve što rade i niko ne radi svoj posao ni Kfor, ni Euleks", ističe Mitić.