Stano: Vučić i Kurti pozvani u Brisel, bez zajedničkog sastanka sa predstavnicima EU

peter stano
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su na razgovore u Brisel koji će biti održani na marginama samita lidera EU krajem nedelje, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano, preneo je RTS.

Stano nije mogao da potvrdi tačno vreme sastanka, ali RTS navodi, pozivajući se na izvore u EU, da bi Vučić i Kurti trebalo da imaju odvojene razgovore, bez zajedničkog sastanka sa predstavnicima EU u četvrtak.

Prema tim izvorima, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatili su poziv na razgovore u Briselu.

Stano je istakao da su razgovori specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Beogradu i Prištini tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma, jer, kako je rekao, nema planova da se on zameni.

"Razgovarano je o različitim predlozima i idejama od kojih su neki od u pisanoj formi i ti razgovori će se nastaviti. To uključuje moderan evropski predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je portparol EU.

Naglasio je da EU očekuje brzu reakciju strana na predlog izaslanika.

"Očekujemo brzu akciju strana kako bi pokazale da su posvećene nastavku procesa normalizacije, ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga i iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma, bez preduslova ili odlaganja", poručio je Stano

Vučić je ranije danas izjavio da očekuje da će za dva do tri dana ponovo ići u Brisel na razgovore sa  Kurtijem, ali da o tome ne može više da govori jer je takav dogovor.