Može li Kurti iz aktuelne krize da izađe još jači na vanrednim izborima?

Vlada Kosova
Izvor: Gazeta Express

Kosovski premijer Aljbin Kurti relativizuje mere koje su EU i SAD uvele protiv Kosova, a vlada sada žanje šta je posejala pa su novi izbori jedini izlaz za vlast iz nastale situacije, izjavilo je nekoliko političkih analitičara za portal Albanijan post. 

Sociolog Artan Muhadžiri kaže da je poslednje ponašanje Kurtija tipično za populističkog političara.

Prema rečima Muhadžirija, Kurti umesto da se realno suoči sa krajnje nepovoljnom situacijom u kojoj se on i Kosovo nalaze, namerava da fokus prebaci na druge domene – moralne, simboličke i emotivne.

"Premijer bi sada trebalo da poseti Vašington, Brisel, Berlin i Pariz, da sa akterima odlučivanja razgovara o mogućnostima ukidanja sadašnjih kaznenih mera i sprečavanju drugih koje su najavljene. Međutim, on i dalje ostaje u Prištini. Ovaj njegov izbor dokazuje strategiju da se pristup ne menja, ali nastavak ovakve situacije na duže vreme će oslabiti njegovu poziciju i ojačati izolaciju", ocenjuje Muhadžiri.

U svemu tome, prema Muhadžiriju, samo novi izbori mogu da spasu Kurtija, jer je to jedina preostala opcija preko koje on može da kapitalizuje "stanje aktuelnog populističkog žara".

"Svaka normalna vlada treba da ima jedinstvenu temu za analizu, diskusiju i akciju – unapređenje odnosa sa SAD i EU. Pronalaženje metoda spasavanja je suštinski državni prioritet ka kome treba da budu usmereni svi postojeći potencijali. Svaki pokušaj da se umanji značaj ove vitalne teme ukazuje na tragično nerazumevanje politike i zlonamerno populističko neznanje", smatra Muhadžiri.

Analizirajući činjenicu da je Vlada Kosova olako prihvatila kaznene mere EU, predavač za konflikte i medije na Univerzitetu Agder u Norveškoj Abit Hodža kaže da su mere privremene, ali ono što treba naglasiti jeste da su štete izazvane ovim merama dugoročne, budući da je narušavanje odnosa sa zapadnim svetom vrlo lako, dok je njihovo građenje mnogo teže.

"Kurtijeva vlada sada samo žanje ono što je posejala. Kurti i njegova stranka iz opozicije su pismima nadležnim organima pozvali da se Kosovu ne daje telefonski kod, pogrešno su protumačili potpisivanje SSP i nisu glasali za njega, kao što su i preduzeli niz akcija koje su oštetile državne procese i planove vlade", kaže Hodža.

Pokušaj da se za nastalu situaciju optuži opozicija, kako bi se amortizovala situacija uvođenja kaznenih mera, Hodža ocenuje kao "infantilan", uzimajući u obzir i snagu koju Vlada Kosova ima u Skupštini. 

Premijer Kurti je u izjavi medijima, nakon izricanja kaznenih mera, okrivio opozicione stranke, navodeći "da na Kosovu ne treba da se bave samo izricanjem mera, već i činjenicom da poslanici Skupštine Kosova blokiraju izglasavanje kredita i međunarodnih grantova ukupne vrednosti 150 miliona evra".

"Vlada je uključena u najveće malverzacije na Kosovu, samim tim što ima loš učinak u kapitalnim investicijama kakav do sada nije viđen na Kosovu. Dakle, najveća finansijska sankcija protiv Kosova, u ovom trenutku, je sama Vlada Kosova", kaže Hodža.