Muhadžiri: O zahtevima EU i SAD za normalizaciju situacije na severu nema pregovora

Artan Muhadžiri
Izvor: Privatna arhiva

Sociolog i politički analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri kaže za Kosovo onlajn da se o evropskim zahtevima za smirivanje situacije na severu, koje u potpunosti podržavaju SAD, ne može pregovarati, jer odražavaju jedinu ostvarivu opciju koja realno može dovesti do normalizacije situacije.

Muhadžiri navodi da je dijalog Kosova i Srbije izuzetno važan geostrateški i geopolitički projekat i da će se svako ko koči velika ulaganja i pragmatične dugoročne planove međunarodne zajednice suočiti sa ogromnim protivljenjem i reakcijama ključnih aktera.

"Svaka strana koja se svojevoljno pretvori u 'crnu ovcu' i bude identifikovana kao blokator i opstrukcionista, suočiće se sa fundamentalnim međunarodnim posledicama, momentalnom suspenzijom iz svih planova za buduće važne saradnje koje vode ka evropskim integracijama i kažnjavanjem zaobilaženjem od strane velikih inicijativa, sve dok ne dođe do promene pristupa", kaže Muhadžiri.

On je tako odgovorio na pitanje koje posledice mogu uslediti ako se ne ispune tri uslova koje je izneo evropski šef diplomatije Đuzep Borelj za smirivanje situacije na severu - novi izbori, učešće Srba na njima i formiranje ZSO - a koje su ponovili i izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak tokom posete Prištini.

"Politički gubici će biti ogromni i višeslojni za sve, ali najviše za Kosovo i Srbiju, ako dođe do zaustavljanja programiranog toka napretka u dijalogu i postizanja istorijskog konačnog sporazuma", kaže Muhadžiri.