Opozicija i Kurti "natežu konopac": Hoće li na leto biti prevremenih izbora?

Aljbin Kurti skupstina
Izvor: Kosovo Online

I opozicione partije i vladajuće Samoopredeljenje tvrde da su spremni za prevremene izbore, ali oko toga kako otvoriti put ka biralištima "natežu konopac". Čak se i unutar opozicije stavovi po ovom pitanju razilaze. Iako se procenjuje da bi premijeru Aljbinu Kurtiju najviše pogodovalo da izbori budu tokom leta, on o ostavci ne razmišlja, dok za deo opozicije nije prihvatljivo raspuštanje Skupštine bez, kako kažu, "kapitulacije" Kurtija.

Prema Ustavu Kosova, Skupština se raspušta na osnovu dekreta predsednika Kosova ako za to glasa dve trećine poslanika (80 od 120) ili ako se uspešno izglasa nepoverenje Vladi. Do glasanja o nepoverenju Vladi, kako je propisano, dolazi se na predlog jedne trećine poslanika (40) Skupštine ili tako što bi glasanje o poverenju Vladi zatražio premijer. 

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići poslao je pre dva dana pisma liderima Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju i Demokratskog saveza Kosova Ljumiru Abdidžikuu u kojima je istakao potrebu za vanrednim izborima i ponovio da je DPK predložila 30. jun ili 7. jul za njihovo održavanje. U tom slučaju, kako je ukazao, glasanje za raspuštanje Skupštine moralo bi da se obavi do 29. maja. 

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, međutim, smatra da do izbora treba da dođe tako što bi Kurti vratio mandat parlamentu i istog dana predložio njegovo raspuštanje.

Sam Kurti je protekle nedelje o terminu parlamentarnih izbora razgovarao sa koalicionim partnerima i predstavnicima manjinskih zajednica, ali šta je bio epilog te diskusije nije poznato.

Inače, termin redovnih izbora je početkom 2025. godine. 

Direktor Instituta "Musine Kokalari" Belgzim Kamberi kaže za Kosovo onlajn da je teško znati da li premijer Aljbin Kurti iskreno hoće prevremene izbore ili više želi da se o izborima priča kako se ne bi pričalo o problemima oko  Saveta Evrope, dijaloga Kosovo-Srbija ili o tome što neki zakoni ne mogu prođu u parlamentu. 

"Ako idemo na izbore do jula, onda nema mnogo ustavnog prostora osim da imamo nekakav dogovor za nekih deset dana. Prema onome što smo videli do sada najviše mogućnosti ima da dođe do nekog dogovora između Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova, Memljija Krasnićija, i možda nevećinske nesrpske parlamentarne grupe, da do izbora dođe raspuštanjem Skupštine", kaže Kamberi.

Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa" veruje da Samoopredeljenju odogovara da parlamentarni izbori budu pre američkih izbora i potencijalnih promena i u Americi i u Evropskoj uniji posle tamošnjih izbora. 

"Za njih je nesigurno šta bi se desilo dodatnim čekanjem, odnosno odlaganjem izbora za regularan rok, a to je februar sledeće godine", kaže Milenković za Kosovo onlajn.

On dodaje da Samopredeljenje možda želi da zajedno sa Demokratskom partijom Kosova ili uz njenu podršku stvori mogućnost za raspuštanje Skupštine, za šta za sada nema glasove i ostalih stranaka, pošto je DPK jedina koja je izrazila spremnost da učestvuje u tom procesu.

Da u parlamentu može da se napravi većina za njegovo raspuštanje kako bi izbori bili tokom leta veruje univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu, a taj termin bi, kaže, odgovarao premijeru Aljbinu Kurtiju koji se nada glasovima dijaspore.
Tokom leta, kako dodaje, dijaspora je na Kosovu, a Kurti se nada da ima njen glas, odnosno da bi imao oko 200.000 do 300.000 glasova više, nego što bi dobio kada bi izbori bili u nekom drugom periodu. 

"Neki deo opozicije nije spreman za to, upravo znajući da će dijaspora da glasa za Kurtija. Demokratska partija Kosova ima unutrašnju potrebu da izbori budu što pre i ukoliko oni skupe određeni broj potpisa za raspuštanje Skupštine, verujem da će Samoopredeljenje dodati svoje glasove i da će izbora biti. Kurti je to obećao i nema razloga da sumnjamo da neće ići na to, imajući u vidu da njemu odgovara da ima izbore tokom leta", kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

O mogućnosti da se uz parlamentarne izbore raspišu i lokalni na severu Kosova, kako bi se izabrali novi gradonačelnici u četiri većinski srpske opštine, Spahiu kaže da za to nema zakonskog osnova.

"Prevremeni lokalni izbori mogu da se raspišu jedino u slučaju smrti gradonačelnika, ukoliko on da ostavku ili napravi neko krivično delo. Mehanizam za smenu gradonačelnika je da za to na referendumu glasa više od polovine upisanih birača. Zašto bi ostavke dali ljudi koji su pre te dužnosti radili neki posao i imali plate po 170 evra ili 200 evra mesečno, a sada dobijaju platu od 1.500 evra, to ne bi imalo smisla. Ko bi mogao da ih natera na to? Na Kosovu je zabranjena tortura, zabranjeno je da neko uzima gradonačelnika za uši i natera ga da da ostavku. Ako on to neće, niko ne može da ga natera", kaže Spahiu. 

Što se tiče izbora na severu za nove gradonačelnike, Belgzim Kamberi kaže da će se nastaviti pritisak međunarodnih aktera da do njih dođe, ali da je to vrlo teško posle neuspešnih referenduma.

"Uzimajući u obzir kalendar i da ulazimo u vakuum zato što imamo skoro izbore u EU i u SAD, a sigurno i vanredne izbore na Kosovu, biće vrlo teško da se organizuju neki novi izbori na severu. Imaćemo vakuumske situacije dok se ne ustanovi novi establišment u EU, SAD i na Kosovu, a to nije dobro za bezbednosnu situaciju, naročito na severu", zaključuje Kamberi.

Scenario sa ostavkama gradonačelnika i spajanjem eventualnih prevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora nije izvestan ni prema mišljenju Marka Milenkovića. On, međutim, navodi da veruje da će po pitanju izbora na severu postojati određeni pritisci iz međunarodne zajednice, više internim kanalima, nego javno,

"Verujem da postoji želja iz međunarodne zajednice da se održe izbori na severu i da se promeni vlast, ali ta želja ne postoji unutar vladajuće stranke u Prištini. Mislim da trenutno postoji samo želja za kontrolom i da je to za njih potencijalno teren za prikupljanje dodatnih glasova, sticanje popularnosti u javnom mnjenju, za potencijalne akcije na severu, a što se bolje omogućava kroz kontrolu koju trenutno imaju i koju vlasti zloupotrebljavaju u tom smislu da ojačavaju sliku suvereniteta. Zbog toga mi se čini da izbori na severu uz izbore na centralnom nivou nisu realni u ovom trenutku", kaže Milenković.