Privrednici traže da Kurti učini sve kako bi EU ukinula kaznene mere, šteta raste, a rok se ne zna

Carina Kosova
Izvor: Reporteri

Na Bledskom forumu premijer Kosova Aljbin Kurti juče je ponovio svoje očekivanje od EU da ubrzo ukine kaznene mere Prištini, a poznavaoci ekonomskih prilika već danima upozoravaju o ogromnoj šteti koju će pretrpeti Kosovo zbog izazivanja tenzija na severu i odbijanja da posluša zahteve EU i SAD.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini apeluje na vladu u Prištini da preduzme korake koji će dovesti do ukidanja sankcija.

Šahini za Kosovo onlajn ukazuje, da nakon navršena dva meseca otkako je EU uvela kaznene mere Kosovu, negativni uticaj najviše oseća kosovska privreda.

"Mere koje je EU preduzela protiv Kosova desile su se prvi put u istoriji. Mi smo navikli da budemo posmatrači kada EU drugim državama uvodi sankcije. Sada ih i mi preživljavamo. Mere su uvedene protiv vlade, ali i građana, ekonomije i privrednika sa Kosova. To direktno utiče na smanjenje aktivnosti ekonomije i na budžet", rekao je Šahini.

Ukoliko se mere EU budu nastavile do kraja godine, dodaje Šahini, najveći gubitnik biće Kosovo i njegova privreda.

"Izgubićemo više od 500 miliona evra u raznim smerovima, u pravcu administracije, edukacije javnog društva, vojske i policije", istakao je Šahini. 

Kako je naveo, mere koje će EU preduzeti ukoliko ne budu ispunjeni uslovi EU, situacija po pitanju kosovske privrede biće još gora.

Šahini je uputio zahtev Vladi Kosova da ispuni uslove EU, kako bi mere bile ukinute.

"Mi kao Poslovna alijansa zahtevamo da vlast u Prištini što pre preduzme korak koji će dovesti do ukidanja sankcija, jer mi preživljavamo najteže, dok javni sektor dobija sigurnu platu od taksi privrednika. Apelujemo da dobro pogleda pre nego što potpiše, kad potpiše nešto, to treba i sprovesti, da ne dođemo do mere "plus" koje je Makron već najavio.", rekao je Šahini.

Kako je naveo, kroz razgovor sa privrednicima sa Kosova, ali i iz Srbije može se čuti samo da njih politika ne zanima.

"Njih interesuje biznis, kako da više zarade, od Srbije smo prošle godine uvezli više od 380 miliona evra, zato što je blizu, jer je komunikacija lakša. Kada je u pitanju politika, sve staje, i dalje je na snazi blokada uvoza robe iz Srbije. Međutim, ako hoćemo u Evropu, tamo nema blokade", dodao je Šahini.

Prema njegovim rečima, kosovska privreda će opstati i pored kaznenih mera, ali će opasti broj stranih investicija.

"Privreda Kosova će, bez obzira na kaznene mere opstati, ali postavlja se pitanje kako. Sigurno ćemo imati manji priliv, manje investicija. Niko od starnih investitora ne želi da dođe u zemlju koja ima kaznene mere od strane EU. Takođe, Kosovo više ne dobija pozive za učestvovanje na sastancima u evropskim grupama i komisijama, a to je veoma važno za privredu i povećanje kapacatita ekonomije", rekao je Šahini.

Istakao je da politika na Kosovu nema strategiju za privredu, i da se mnoge stvari moraju promeniti.

Dodao je da najveći broj stranih investicija dolazi od kosovske dijaspore, ali da nijedan svetski poznati brend poslednjih godina nije investirao na Kosovu.

"Za samo šest meseci ove godine imamo 640 miliona evra priliv od dijaspire. Ako gledamo strane investicije, nemamo nijedan strani brend koji je uložio novac na Kosovu. Ne možemo da kažemo da smo u dobroj situaciji ako uporedimo strane investicije u Albaniji i Srbiji", rekao je Šahini.

Na pitanje da li su koraci koje je vlast u Prištini načinila dovoljni za povlačenje kaznenih mera, Šahini navodi da to najbolje zna EU.

"Po našoj proceni Vlada Kosova mora da ispuni uslove koji su vezani i za politiku, ekonomiju, kao i za mir i stabilnost Kosova i celog regiona", zaključio je Šahini.

Politička analitičarka Mimoza Gavrani kaže za Kosovo onlajn da EU smatra da koraci koje je preduzela Vlada Kosova nisu dovoljni za povlačenje kaznenih mera.

"Kosovo je već preduzelo neke korake koji su doveli do deeskalacije situacije na severu, ali EU još nije krenula u pravcu uklanjanja kaznenih mera protiv Kosova. Uprkos pozivima institucionalnih lidera da se uklone mere koje su nametnute u junu, EU ćuti, ne preduzimajući ništa", rekla je Gavrani.

Prema njenim rečima, EU neće odustati od kaznenih mera sve dok kosovska vlada ne ispuni uslove koji su, kako je dodala, jasni.

"Prema EU, delovanje vlade nije dovoljno za deeskalaciju i za mogućnost primene dogovora koje su prihvatile obe strane, što bi prema EU bilo stabilno rešenje, u okviru kojeg bi bilo moguće da se i aktuelni problemi u tom delu zemlje reše. Ne mislim da će EU imati minimum volje da odustane ili suspenduje sankcije koje su na snazi, sve dok Kosovo i Vlada Kosova ne ispune uslove koje postavlja EU, a koji su potpuno jasni“, istakla je Gavrani.

Uslovi EU odnose se na potpuno povlačenje specijalaca Kosovske policija iz opštinskih objekata i njihove blizine na severu Kosova, povlačenje gradonačelnika i održavanje novih izbora u opštinama sa srpskom većinom na severu.

Prema rečima Gavrani, za sada nije poznato na koji način će doći do novih izbora i na koji način će gradonačelnici podneti ostavke.

"EU je zatražila njihovu ostavku, dok su kosovske institucije najavile da će biti razrešeni peticijom građana", dodala je Gavrani.
Kako je istakla, naredni meseci će biti veoma osetljivi i politički teški, jer se, kaže, planiraju sastanci na visokom nivou kako bi se proces dijaloga pogurao dalje.

Ona je, navodeći agendu izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, istakla da će Lajčak na budućim sastancima pažljivo razmotriti poslednja dešavanja i očekivanja za naredni period.