Abraši: Za modernizaciju železnica više od 210 miliona evra

Demokratski Savez Kosova spremna je da da svoje glasove u Skupštini za izbor predsednika, ali unapred mora da postoji dogovor između parlamentarnih političkih partija.Da bi postigli dogovor, svi moraju da sede zajedno za stolom, rekao je u intervjuu za Ekonomia Online, član rukovodstva LDK, Arban Abrashi.
Izvor: Ekonimia online

Ministar za infrastrukturu Arban Abraši izjavio je da će druga faza sanacije kosovske železnice, koja podrazumeva modernizaciju pruge od Kosova Polja do Leška, otpočeti ove godine, a kako je dodao, vrednost celokupnog projekta iznosi više od 210 miliona evra, prenosi RTK.

Abraši je danas, zajedno sa direktorom Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom, zamenikom generalnog direktora Evropske komisije Metju Boldvinom, šefom kancelarije EU na Kosovu Tomašom Suniogom i direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj Razvoj (EBRD) Nejl Tejlorom, otvorio video radionicu o akcionim planovima transportne zajednice.

Nakon uvodne sesije koja je održana u Prištini, regionalni akteri bili su uključeni u diskusije putem interneta, o tome kako započeti sprovođenje kosovskih akcionih planova.

Abraši je izjavio da su akcione planove odobrili svi regionalni partneri u Ministarskom savetu, još u oktobru 2020. godine.

“Za  Kosovo je veoma važno da se završi putna i železnička infrastruktura, čineći tako našu zemlju na mapi potencijalnih investitora, što doprinosi ekonomskom razvoju, ali i cirkulaciji robe “, rekao je Abraši.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek istakao je da su četiri akciona plana za putnu infrastrukturu, olakšavanje transporta, železnica i sigurnost na putevima, putokaz za sve važne korake i prekretnice za postizanje konkretnih ciljeva.

“Bezbedniji putevi, smanjeno vreme čekanja na graničnim prelazima, pouzdana i moderna železnica i putevi budućnosti sa integrisanim ekološkim i digitalnim elementima, to su pravci kojima treba ići. Tokom današnje zvanične posete Kosovu, zaustavićemo se i na kosovskim autoputevima kako bismo naglasili značaj kontrole na putu za ukupnu bezbednost saobraćaja i na železnicama, gde se moderne železnice obnavljaju zahvaljujući sredstvima EU“, rekao je Zakonjšek.

Dodao je da su akcioni planovi transportne zajednice u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji predviđa ulaganje EU u projekte transporta i povezivanja koji će doprineti daljoj integraciji u region i bolje veze sa EU.