Ajdini: Nezaposlenost na Kosovu oko 44 odsto, potrebno je povećanje minimalne zarade

Avni Ajdini
Izvor: Kosovapress

Stopa nezaposlenosti na Kosovu je premašila 40 odsto, a jedan od glavnih razloga za to je, prema mišljenju predsednika Unije nezavisnih sindikata Kosova (UNSK) Avnije Ajdinija, kriza izazvana pandemijom koronavirusa, prenosi Kosovo pres.

Ajdini je istakao da je gotovo 10 odsto radnika u privatnom sektoru ostalo bez posla.

„Smatram da je socijalni problem radnika prilično izražen, a nezaposlenost je takođe prilično izražena, preko 34 odsto, ali možemo reći da je čak i više od 40 odsto, jer su tokom pandemije radnici ostali bez posla. I nažalost ovo je imalo uticaja na povećanje siromaštva ili socijalno ugroženih. UNSK je aktivan, ali sa pismima i zahtevima ... Ako je bilo 34 procenta, danas je 44 procenta, tako da je u pandemiji 10 odsto radnika izgubilo radna mesta“, naglašava Ajdini.

Kada je reč o povećavanju minimalne zarade, Ajdini ističe da aktuelna kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem nije ispunila obećanje o povećanju ove zarade.

„Smatram da bi minimalna zarada trebalo da bude minimalno 300 evra, iako tražimo 350 eura. Shvatamo da vlada ne može probleme rešiti preko noći, ali smatramo da je minimalna zarada 300 eura. Dakle, plata za koju je obećano da će da bude 250 eura na žalost još nije počela. Takođe čekamo sastanak sa premijerom Kurtijem kako bismo razgovarali o nekim pitanjima kao što su prava radnika i pravo na ostvarivanje penzija”, rekao je Ajdini.

On je u intervjuu za Kosovo pres komentarisao i odluke vlade i Skupštine Kosova da razreši Odbor Kosovske poverilačke agencije, gde je bio direktor.

"Smatram da tokom mog mandata nije bilo pravnih ili korumpiranih proceduralnih kršenja ... Nasledili smo plate, čak i u prošlosti one su bile takve. Za odgovornost koju je imao odbor, te plate su bile razumne, jer se za grešku moglo odgovarati zatvorom. Iz tog razloga kažemo da su plate bile odgovorajuće u poređenju sa odgovornošću. Ja sam imao platu od 2.200 eura kao direktor odbora, ali sam imao i ogromnu odgovornost, pri tom ja sam ovu platu nasledio od prethodnika”, kaže Ajdini.

Zoran
26. Jun 2021.
Bravo republjik kosova 👍
Solidan
26. Jun 2021.
Uspješna država sa najvećom nezaposlenosti u Eu😀