Albanijan post: Portal Kosovo onlajn "Trol meseca" zbog negiranja masakra u Račku

Kosovo Online
Izvor: © Kosovo Online

Medijska mreža Riporting Diversiti Netvork 2.0 (RDN) izabrala je portal Kosovo onlajn za „Trola meseca” zbog, kako navode "negiranja masakra u Račku koji su izvršile srpske snage 1999. godine", prenosi Albanijan post.

"U jeziku društvenih medija, trol je pojedinac, grupa pojedinaca ili medij koji objavljuje ili prenosi zapaljive, i poruke mržnje zasnovane na etničkoj pripadnosti, religiji, polu ili drugim društvenim kategorijama", prenosi Albanijan post.

Kako dodaje albanski medij, "portal Kosovo onlajn prati više od 66.000 pojedinaca i jedan je od retkih medija na srpskom jeziku na Kosovu, koji je na godišnjicu masakra u Račku iskoristio priliku da širi dezinformacije i propagandu".

"Urednik portala Miloš Garić otvoreno je izjavio da je masakr u Račku falsifikovanje istorije i da je istina da su se srpske snage borile protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova", prenosi Albanijan post.

Kako navodi RDN „negiranje ratnih i ljudskih zločina od strane zvaničnika, medija i onih koji imaju uticaj čini gotovo nemogućim suočavanje sa prošlošću i deluje kao prepreka procesu pomirenja u regionu".

"Ovo u celini stvara klin između dve etničke grupe i sprečava uspostavljanje boljih odnosa između Kosova i Srbije“, piše RDN.

Albanijan post podseća da je 15. januara 1999. godine tadašnji šef verifikacione misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Vilijam Voker rekao da je „đavo posetio Račak”.

„Umesto da obezbede platformu za širenje mržnje i negiranje ratnih zločina, portali i novinari bi trebalo da pokušaju da se pridržavaju nekih etičkih kodeksa i novinarske prakse, koji, prvo, nemaju za cilj da štete žrtvama rata, a drugo, nemaju nameru da dalje promovišu podelu unutar društva“, piše RDN.

Kako navodi Albanijan post, podaci platforme hibrid.info, članice Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN), pokazuju da je "kosovska publika uglavnom dezinformisana o dešavanjima na severu Kosova, odnosima Kosova i Srbije, kao i dešavanjima u opštinama regiona naseljenih srpskom većinom na Kosovu".

"Najviše dezinformacija građani Kosova susreću kada su u pitanju politička dešavanja, gde se skoro 20 odsto tema o kojima se dezinformacije plasiraju u medijima odnosi na vesti o severnom delu Kosova naseljenom većinom Srbima ili o dijalogu Kosova i Srbije", navodi hibrid. info, a prenosi Albanijan post.