Antanasijević: Za vreme pogroma nisam pobegao, ali će me ova stuacija naterati

Miljan Antanasijević
Izvor: Kosovo Online

Miljan Antanasijević iz Severne Mitrovice, koji nakon pada za skele i zadobijenih povreda živi od socijalne pomoći iz Srbije, kaže za Kosovo onlajn da njegov život i život njegovog deteta zavise od skromnih primanja koja zbog uredbe Centralne Banke Kosova ne može da podigne.

„Samohrani sam roditelj od 2015. godine, a 27. novembra 2020. sam imao povredu, pao sam sa skele, a potom sam dobio i epilepsiju. Zavisim od te socijalne pomoći a ne mogu da je podignem nigde. Pokušavao sam da podignem, ali daju samo 10 hiljada, šta da radim ja sa tim? Meni samo na lekove ode sedam, osam hiljada“, kaže on.

Naš sagovornik ističe da trenutno prima samo socijalnu pomoć.

„Recite vi meni da li možete da preživite sa 10 hiljada dinara mesec dana?“, pita on.

Antanasijević kaže da je život u Severnoj Mitrovici u poslednje vreme jako težak.

„U ovoj situaciji i ako se ovako nastavi, bolje da se pakujemo i da bežimo odavde, iskreno rečeno. Kada 2004. nisam pobegao, sad će me naterati situacija da pokupim dete, ne zbog mene, meni je ostalo pola života, ali neću da ugrožavam život svog deteta koje je trenutno u školi“, dodaje Antanasijević.

Naš sagovornik ocenjuje da je odluka CBK jako loša i da nije jedini koji pomišlja o odlasku i da je poruka ove uredbe da što pre oteraju Srbe sa Kosova.

„Nisam jedini, 80 posto građana razmišlja da ide odavde, a ako odu, šta će onda da bude sa Mitrovicom i celim Kosovom, to je znak pitanja. Mogu reći da najviše ispaštaju bolesni ljudi, socijalni slučajevi, penzioneri ali i svi ostali“, navodi on.

Kako kaže, pored ove odluke, zabrana srpske robe ali i lekova na teritoriji Kosova, dodatno utiče na razmišljanje o odlasku.

„Lek koji moram da pijem, bez kojeg ne mogu, moram da idem u Rašku da ga podižem i kupujem, a ja u ovakvom stanju da idem za Rašku na svakih 15 dana, to je nemoguće. Ovde kod nas taj lek ne može da se nađe, upravo zbog toga što ne daju da se uvozi ovde“, napominje on.

Pored njegove loše zdravstvene situacije, Antanasijević navodi da nije lako ni njegovoj majci koja boluje od dijabetesa i kojoj su amputirali nogu.

„Kako ona da ide za Rašku i da podiže novac? Njoj je veoma teško, a mene čekaju još četiri operacije. Operacija jagodične kosti, oka, ruke i da mi ponovo otvore lobanju. Mene svaki put kad odem za Beograd na te kontrole i operacije, ja bez 100 evra ne mogu da odem. Ja zavisim od te socijale jer sam se tako pokrivao za operacije i kontrole. A kako ću sada“, pita Antanasijević.