Penzionerka Miroslava Popović: Ogorčena sam, žalosno je što ne mogu da podignem penziju posle 43 godine rada na Kosovu

penzionerka iz Severne Mitrovice Miroslava Popovic
Izvor: Kosovo Online

Uredba Centralne Banke Kosova kojom se zabranjuje dinar najviše je uticala na ugrožene grupe građana, na one koji primaju socijalnu pomoć, dečije i roditeljske dodatke, ali i penzionere. Penzionerka Miroslava Popović iz Severne Mitrovice kaže za Kosovo onlajn da je žalostno što posle 10 godina ne može da podigne svoju penziju, koju je pošteno zaradila, radeći na Kosovu više od četiri decenije.

Miroslava Popović, nekadašnja direktorka prve škole za decu sa smetnjama u razvoju u Severnoj Mitrovici kaže da bez penzije ne može da kupi ni preko potrebne lekove.

"Žalosno je to što kao penzioner, posle 10 godina, ne mogu da podignem penziju koju sam zaradila, jer sam radila 43 godine. Ne mogu da shvatim ovu situaciju koja nam je nametnuta od te kosovske vlade koja je za mene nepostojeća jer je ovo Srbija, ali ne mogu da shvatim ni taj Zapad koji hladnokrvno gleda na sve ovo što se sada dešava. Ja koja u 74. godini života sa mnogo bolesti, operisana, danas moram da razmišljam kako ću nabaviti lekove… Koga da zamolim, jer to nije za jedan mesec. Ovde da ih kupujem, jako je skupo, a da molim svakoga meseca mi je ponižavajuće", priča Miroslava za Kosovo onlajn.

Ističe da je ceo svoj radni vek bila direktor jedne škole i da će se ona možda i snaći, ali da je žalosno što drugi, koji nemaju više sredstava i imaju manje penzije, ne mogu da se snađu.

"Ljuta sam na to što ne mogu svoju srpsku robu da kupim. Nije mi pravo. Zašto bih ja kupovala tuđu robu? Ne vidim da su oni kvalitetniji, sumnjam na njihovu robu", dodaje ona.

Situaciju doživljava razočaravajuće i, priznaje, strah ju je od predstojećih dana.

"Toliko sam ogorčena, ali ne bih napustila Kosovo, ovo je moje. Mnogi koji žive ovde nisu odavde. Mi smo u podređenom položaju i pokušavaju da nas isele, što ne bi smelo. To se nigde ne radi. Oduzimati pravo na svoje domaćinstvo, kuću... Ja ovde živim", poručila je Popović.

Najviše je razočarana što Srbi nemaju osnovna ljudska prava.

"Žao mi je što niko ne obraća pažnju. Ni Evropska zajednica ne obraća pažnju na nas koji smo ostali da živimo ovde. Nemamo prava da vadimo svoja dokumenta, moramo da odlazimo van Kosova, da uzimamo hranu van Kosova, penzije koje su zarađene ne možemo da dobijemo, da lekove ne možemo da dobijemo... Sve su to ugrožena prava svih nas koji živimo ovde na Kosovu", navodi Popović.