Antonijević: Studentski domovi spremni za prijem brucoša i njihovih starijih kolega

Dragana Antonijević
Izvor: Kosovo Online

Studentski centar "Priština" u Severnoj Mitrovici spremno dočekuje studente koji će tokom nove akademske godine ovde naći svoj smeštaj, a veće interesovanje nego ranijih godina pokazali su i brucoši, upisani na prvu godinu studija nekog od deset fakulteta u sastavu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Studentskog centra "Priština" Dragana Antonijević kaže za Kosovo Onlajn da je samo na teritoriji Severne Mitrovice konkurisalo 384 brucoša, dok je u domovima za njih predviđeno 271 mesto.

"Studentski centar poseduje kapacitetu i u Zvečanu, Leposaviću, Blacu gde je ukupno na raspolaganju oko 500 kreveta, tako da će većina brucoša koji su konkurisali biti smeštena", kaže Antonijević.

Ona podseća da su studenti u dva konkursa roka studenti aplicirali na svojim fakultetima za smeštaj u studentskim domovima i da su komisije, koje su činili predstavnici fakulteta, studentskog parlamenta i Studentskog centra, rangirali studente, a lista onih koji su dobili dom juče objavljena na fakultetima.

"Brucoši sa najboljim prosekom će dobiti sobe u domu broj 6, dok će ostali biti respoređeni u domu broj 1. Želim da naglasim da Studenski centar ima izuzetan standard koji pruža odlične uslove za stanovanje, gde svaka soba ima zasebno kupatilo", kaže Antonijević.

Ona ističe da su prethodnih meseci zaposleni u ovoj ustanovi učinili sve da se smeštajni kapaciteti i objekti u kampusima rekonstruiši i da se obave sve potrebne pripreme za nesmetan boravak studenata.

"Izvršili smo delimičnu rekonstrukciju restorana, gde studenti ručavaju, kao i krečenje i obnavljanje nameštaja u određenom broju soba, tako da je sve spremno za prijem studenata čiji će prijem početi od 30. septembra i trajaće do 13. oktobra", navodi Antonijević.

U ovoj ustanovi velika pažnja poklanja se i sprovođenju mera u cilju sprečavanja koronavirusa, pa će u tom pogledu biti obavljana trijaža u studentskoj poliklinici, dok su studenti, koji nisu sa teritorije Srbije, u obavezi da obave lekarski pregled i lekarsko uverenje pribave na Studentskoj poliklinici u Severnoj Mitrovici.

"Studentski centar postupa u skladu sa instrukcijama koje je dobio od Ministarstva prosvete Srbije i predvideli smo da, u slučaju da se desi infekcija koronavirusom, studenti sa simptomima budu zbrinuti u delu doma broj 2, gde postoji zaseban ulaz i gde je opredeljeno nekoliko soba, gde bi studenti bili smešteni do testiranja, nakon čega bi bili zbrinuti u kovid bolnici", ističe direktorica ove ustanove.

Ona je naglasila da svi studenti, kao i zaposleni u Studentskom centru moraju da se pridržavaju propisanih mera, donetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

"Neophodno je nositi maske i držati distancu od dva metra. Biće zabranjene posete u okviru domova za treća lica, jer su to mere koje su preduzete da bi mi zaštiti studente koji su pod našim krovom", zaključila je Antonijević.

Studentski centar "Priština" sa sedištem u Severnoj Mitrovici raspolaže ukupnim kapacitetom od 1.677 ležajeva koji su raspoređeni u radnim jedinicama u Leposaviću, Zvečanu, Blacu i Severnoj Mitrovici, gde se i nalazi najveći broj raspoloživih soba.