Balon iz Leposavića učestvovao na međunarodnom festivalu balona u Кruševcu

Festival balona u Kruševcu
Izvor: Facebook

Šesti međunarodni festival „Кruševac kroz oblake", ugostio četiri inostrane posade iz Mađarske, Slovenije i Bugarske i jednu domaću posadu, porodicu Miladinović iz Leposavića.

"Trenutno smo jedino balonarsko udruženje u Srbiji koje je aktivno. Balonarstvom se bavimo od 2017. i svake godine učestvujemo na festivalu. Viđamo se sa prijateljima i kolegama iz Slovenije, Mađarske, a ove godine su došli i iz Bugarske. Porodično smo u ovom hobiju, pa su članovi naše posede, pored mene, i roditelji i dva brata", kaže Uroš Miladinović iz posade "Feniks" iz Leposavića.

Kako je na Fejsbuku preneo "Leposavić Portal", Miladinovići redovno nastupaju po Srbiji. Njihov balon tzv. B kategorije može da primi pilota i pet putnika.

"Balon je fascinantan, jer samo zamislite da vozite nešto gde nemate volan i motor, i sve što čujete je - tišina. Za upravljanje je, ipak, potrebno iskustvo. Balon je ogroman i inertan. Sporo menja visinu, a jedino nju i možete da kontrolišete. Pravac - ne", pričaju Miladinovići.

Srpsku tradiciju balonarstva, prvim zvaničnim letom otpočeo je školovani pilot, poručnik Кosta Miletić pre 114 godina. Prvi festival balona organizovan je mnogo kasnije, u Кruševcu na leto 2016.

Ekipe balonara iz Murske Sobote su četvrti put u Кruševcu. Jedan od najiskusnijih pilota je Štefan Bertalanić, koji je balonom preleteo Evropu i Japan.

"Dolazimo kao prijatelji, kao ljubitelji balonaštva. Кod nas ima više posada a naročito imamo od 16. septembra prvenstvo sveta u balonaštvu gde očekujemo negde oko 150 balona", kaže Stefan Bertalanić, pilot posade Berta iz Murske Sobote.

Pored posada iz Bugarske i prestonice ovog sporta Mađarske, na festivalu su od njegovog osnivanja i naše snage.

Balonari kažu da je osećaj lebdenja bez zvuka motora fenomenalan. To isto kažu i posetioci koji su ugrabili šansu da uđu u korpu i budu deo programa festivala "Podizanje i spuštanje u korpi balona".