Bamije podržava Simonsa u optužbama protiv Euleksa

Marija Bamije
Izvor: Alo.rs

Bivša tužiteljka Misije EU za vladavinu prava na Kosovu Marija Bamije ponovo je stala uz bivšeg sudiju Malkoma Simonsa i smatra da su argumenti Euleksa protiv njega besmisleni, piše Danas.

Bamije naglašava da bi predstavnici Euleksa trebalo da svoje dokaze, o tome da Simons nije u pravu kada govori o zloupotrebama u okviru ove misije na Kosovu, iznesu pred poslanicima kosovskog parlamenta.

"Zaista, ako Euleks nema čega da se plaši, neka iznesu svoje dokaze pred kosovski parlament, umesto ovih očajničkih pokušaja da ga diskredituju na Tviteru“, napisala je Bamije na svom Fejsbuk profilu uz postavljene skrinšotove postova Simonsa i Euleksa sa njihovog Tviter naloga.

Euleks je napisao da je protiv Simonsa 2017. vođena istraga i da on nije hteo da sarađuje sa nezavisnim timom na čijem je čelu bio penzionisani sudija Evropskog suda pravde. Simons je odgovorio da je osobu koja je vodila istragu optužio za korupciju, kao i da su oni koji su vodili istragu imali njegove hakovane mejlove, te se zapitao da li je to "nezavisna istraga“.

I Simons se na Tviteru upitao zašto se Euleks plaši da govori pred Skupštinom Kosova ako njegove tvrdnje nisu tačne.

Podsetimo, Simons je nedavno pred kosovskim poslanicima rekao da je Euleks poslao veliki broj predmeta ratnih zločina u kojima se sumnjiče Srbi u Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, kao i da je imao cilj da sa političke scene Kosova ukloni „velike“ ribe, poput Olivera Ivanovića.

Bamije na svom Fejsbuk profilu ukazuje da je Simonsova žalba "gurnuta pod tepih“, i dodaje da on nije mogao da ima poverenja u penzionisanog sudiju koji je stavljen na čelo istražnog tima.

Bamije je poručila Euleksu da sada „svi mogu da vide kako pokušava da diskreditujete ljude“. Prema njenom mišljenju, o mandatu Euleksa, ali i Specijalnog tužilaštva Kosova mora se pokrenuti debata.

„Oni moraju da odgovaraju pred kosovskim paramentom i narodom Kosova“, navodi Bamije na Fejsbuku.

Ona je ranije stala uz Simonsa i za Danas potvrdila njegovu priču da je Euleks slučajeve ratnih zločina slao u Beograd na rešavanje.

Te tvrdnje, osim Euleksa, demantovao je prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je za naš list rekao da nijedan predmet nije dostavljen, „jer da jeste mi bismo po njima postupali“.

Komentarišući slučaj Malkoma Simonsa, u jednom od svojih prethodnih postova na Fejsbuku, Marija Bamije je napisala da je ono što je Euleks radio na Kosovu „šokantno“ i da moraju da odgovaraju za to.