"Batut": U Srbiji registrovano pet slučajeva majmunskih boginja, situacija zabrinjavajuća

Majmunske boginje
Izvor: Kurir

Institut za javno zdravlje "Batut" izdao saopštenje u kom navodi da porast broja slučajeva zaraze majmunskim boginjama u Srbiji izaziva zabrinutost, prenosi B92.

"Pojava slučajeva obolevanja od majmunskih boginja u više zemalja bez poznate epidemiološke povezanosti sa endemskim područjima (zapadna i centralna Afrika) predstavlja neočekivani događaj i zahteva dodatnu obazrivost zbog rizika od pojave i širenja te bolesti i u našoj zemlji", stoji u saopštenju.

Iz "Batuta" navode da, prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svetske zdravstvene organizacije, u 31 zemlji Evropskog regiona registrovano je 4.177 slučajeva majmunskih boginja.

"U Republici Srbiji, u periodu od 17. juna do 7. jula 2022. godine, registrovano je pet importovanih potvrđenih slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola. Slučajevi su registrovani u Beogradskom okrugu (3) i u Vojvodini (2)", navedeno je na sajtu Instituta.

Takođe se navodi i da svi oboleli imaju lakšu tipičnu kliničku sliku oboljenja sa razvojem ospe. Jedna osoba je u izolaciji u bolničkim uslovima, a ostale osobe su u kućnoj izolaciji.