Bećković: Amfilohije je kosovski junak koji je golim rukama sahranjivao kosovske mučenike

Matija Bećković
Izvor: Print Screen

Na sahrani mitropolita Amfilohija Radovića danas u Podgorici akademik Matija Bećković je rekao da velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava, proslavlja i uveličava, a samo sitne duše i njihova nedela poništava.

"Danas počinje drugi, novi večni život Amfilohija Radovića", kazao je Bećković, prenosi B92.

Bećković je rekao da je "Amfilohija Gospod pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo".

"Da ga je pozvao ranije ne bi valjalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više moći da učini za svoj narod i crkvu, a ne na zemlji gde je sve učinio. Nova preporođena Crna Gora počinje od A. Zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo, a on i nebo se raduju. Kao što je Sveti Đorđe ubio aždaju, tako je Amfilohije u naše dane pogubio koronu, ne samo kao bolest, već kao virus bratske mržnje", kazao je on.

Kako je rekao, Amfilohije nije bio samo čovek već svečovek.

"Preklinjao je i pozivao na pomirenje u jedinoj zemlji na svetu u kojoj ima antifašističkih, a nema fašističkih jama", kazao je on.

"Bio je kosovski junak koji se ispeo na kosovski vis i golim rukama sahranjivao kosovske mučenike i do zadnjeg daha preklinjao da ne zaboravimo kosovski mit i jednom datu reč. Kosovo je nebesko rešenje srpskog pitanja", poručio je Bećković.

"Iz bratskih rana grobova i bezdana, grunuo je na svetlost dana mladi i lepi život Crne Gore, Crna Gora je rešila da ozdravi", rekao je on.

Nad odrom mitropolita Amfilohija čulo se još jednom "ne damo svetinje".

"Srećan put kažemo mi, a nebesa uzvraćaju dobrodošao Amfilohije", zaključio je Bećković.

MIsvi Angjeli.
02. Novembar 2020.
Bio Agent ski Pop a Crno Gorac.
Samo Sloga Svet Spasava.