Beriša: Poslanice u Skupštini da budu glasnije protiv nasilja nad ženama

AdeJina Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Predstavnica Mreže kosovskih žena Adeljina Beriša ukazala je na zabrinjavajući porast slučajeva nasilja u porodici u kojima su žrtve žene i izrazila očekivanje da će poslanice u parlamentu glasnije založiti za sankcionisanje nasilja, prenosi Ekonomija onlajn.

"Očekujemo od njih da podstaknu procese donošenja odluka u sankcionisanju nasilja, bez tolerancije, da se čuje glas onih žrtava koje nemaju hrabrosti da javno zatraže pomoć", rekla je Beriša.

Istakla je da je od početka pandemije koronavirusa zabeležen porast slučajeva porodičnog nasilja između 30 i 40 odsto.

Beriša je naglasila da sistem zaštite žrtava nasilja i institucije koje čine taj sistem nisu pokazale spremnost da se adekvatno suprostave nasilju.

"Moramo shvatiti kako funkcioniše čitav sistem zaštite i prevencije nasilja u porodici. Imamo lanac institucija koji imaju ulogu i zakonski mandat da pružaju pomoć žrtvama nasilja u porodici, ali ih nismo videli na delu, od propusta tužilaštva do suda, iako imamo veoma dobar pravni okvir, patrijarhalne norme su iznad sankcionisanja od strane nadležnih institucija", rekla je Beriša.

Nglasila je da celo društvo treba da se uključi i da bi sa iskorenjavanjem nasilja u porodici trebalo da se počene od rada sa decom u predškolskim ustanovama, kao bi odrastala ravnopravno uz međusobno poštovanje i saznanje da je nasilje u porodici krivično delo.