Borba za uzurpiranu imovinu na Kosovu težak i bolan proces za Srbe

velimir-krstic
Izvor: RTV

Velimiru Krstiću iz Ugljara 20 godina je uzurpirana imovina koja se nalazi svega šest kilometara od kuće u kojoj živi. Parcelu su nakon sukoba zauzeli pripadnici Kfora koji su na Velimirovo insistiranje plaćali rentu, ali nakon njihovog odlaska imovinu uzurpira Opština Priština, a 2012. godine je i bespravno privatizovana, prenosi RTV.

“Kada su oni (Kfor) otišli ja sam otišao na moje imanje i video da se tamo gradi, hteo sam da uđem, a tu su stajala trojica momaka kojima sam se obratio i rekao da je tamo moja imovina i da tamo ne grade. Tražili su mi dokumenta, na šta sam im ja dao posedovni list oni su mi tada rekli da srpski dokumenti ne važe", priseća se Velimir.

Pod parolom "ne važi" na delu njegove parcele u Kosovu Polju napravljeno je sedam objekata, a drugi deo služi za odlaganje otpada sa pijace. 2006.godine Velimir je bio prinuđen da pokrene i sudski proces, međutim i tu nailazi na velike probleme.

"Osnovni sud je odjednom, u toku procesa, proglašen nenadležnim i predmet se deli na dva dela, a jedan se šalje na Vrhovni sud. Napisao sam žalbu, morao sam da platim sto evra, a predmet na Osnovni sud vrate tekposle šest, sedam godina", ispričao je Krstić.

Od početka procesa, pre 15 godina, Velimiru je u postupku promenjeno sedam sudija, čime se svaki put slučaj vraćao na početak. Prethodne godine slučaj je iz Prištine prebačen u Gračanicu. Velimir se svih ovih godina obraćao velikom broju Međunarodnih, centralnih i lokalnih organizacija i institucija.

Pored pogoršanog zdravstvenog stanja on ne odustaje i poručuje da će nastaviti pravnu borbu za svoju imovinu.

"To je moje i ostaće moje, poručio sam im kada sam ih poslednji put video na svom imanju", istrajan je Velimir Krstić.

Na Kosovu je evidentirano je više od 70.000 zahteva za povraćaj uzurpirane imovine.