Deca iz Leposavića uz pesmu "Srbijo moja“ čestitala Dan državnosti

Deca iz Leposavića
Izvor: Kosovo Online

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, deca iz Leposavića pripremila su pesmu "Srbijo moja“, uz prigodan spot koji prati priču o muzičkom i nacionalnom vaspitanju.

Ovo je poruka o slozi našeg naroda na Kosovu i Metohiji, o tome koliko toga dobrog i korisnog možemo da učinimo za decu i omladinu kada smo udruženi i kada zajedno delujemo u ostvarivanju važnih vaspitnih i društvenih ciljeva, istakla je za Kosovo onlajn prof. Biljana Pavlović sa Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, koja je zajedno sa vaspitačicom Ivanom Todić realizovala ovaj projekat.

Sve aktivnosti vezane za realizaciju pesme i spota, omogućila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, eparhija Raško-prizrenska, Učiteljski fakultet Prištinskog Univerziteta, Opština Leposavić, Predškolska ustanova Naša radost iz Leposavića i Kulturno-prosvetno udruženje Rašanka iz Novog Pazara. 

Ovakve pesme bodre, snaže, ulivaju volju i optimizam, jačaju izdržljivost, nacionalnu svest i karakter,  patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kod mladih na Kosovu i Metohiji, kako bi opstali u veoma složenim društvenim uslovima na Kosovu i Metohiji. Zato je podrška ovakvim aktivnostima od neprocenjivog značaja za ljude na ovoj teritoriji, kazala je Pavlović. 

Profesorka navodi da snimanje nije bilo nimalo lako, snimali su na temperaturi iznad 45 stepeni, zatim, snimanje na Kamilji kod krsta, zahtevalo je da deca ustanu jako rano, zatim snimanje na Gazimestanu je takođe bilo jako napeto i stresno. Snimanje u studiju je takođe za njih bilo jako iscrpno jer je trajalo satima. Međutim, sve to ih nije pokolebalo, i  ni u jednom trenutku  nije bila dovedena u pitanje njihova volju da  učestvuju u svim tim aktivnostima, jer su želeli da upravo ovom pesmom čestitaju svojoj zemlji rođendan. Pokazali su da su deca ne samo božurova, već deca Kosovskih junaka. 

Pesma je izvedena 2018. godine na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću, povodom promocije knjige Nacionalno vaspitanje u nastavi muzičke kulture, čiji su autori profesorke prištinskog Univerziteta Biljana Pavlović i Dragana Sarajlić. 

Tekst pesme „Srbijo moja“ napisao je novopazarac Luka Božović, pre više od 10 godina, kada je imao samo 11 godina. Pesmu je napisao pod mentorstvom Nenada Radenkovića Jera, kosovsko-metohijskog pesnika. 

Profesorka Pavlović komponovala je muziku, i pesmu su svojevremeno izvodile Rašankice, širom Srbije. Najbliži saradnik profesorke Pavlović Petar Ilić, docent na Fakultetu umetnosti, komponovao je klavirsku pratnju, dok je pesmu violinskom muzikom obogatila Anja Pavlović. Dušan Popović je kao i obično osmislio bogat aranžman za pesmu. Zanimljivu notu pesmi dale su gusle Stanka Adžića, koje se na tren čuju u pesmi, 

Pesma je snimljena u Tilko studiju Dušana Popovića, koji je i ranije imao saradnju sa profesorkom Pavlović Ddok su snimanje spota obavili Milan Kabašić i Mladen Miletić. Snimanje je realizovano širom Kosova i Metohije i na Uvcu, kao jednom od najlepših delova Srbije. Snimalo se  u Leposaviću, i u okolini Leposavića i Leška, u Kosovskoj Mitrovici, kao i u južnom delu pokrajine: na Gazimestanu, U Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Svetim Arhangelima, i u Gračanici. Snimanje je bilo jako zahtevno za decu, ali su oni učestvovali u svim aktivnostima sa puno ljubavi. 

Pesmu izvode Deca božurova: Emilija Jezdić (solista), Marija Barać, Dušica Tonić, Sofija Jevremović, Dunja Gvozdenović, Marta Simić, Dunja Miladinović, Magdalina Martinović, Ajla Emini, Magdalena Milivojević,  Petra Đerković i Sara Koneski.