Deca sa Kosova i Metohije u poseti Vojvodini

Deca sa KiM u poseti Vojvodini
Izvor: Pokrajinska vlada

Pedesetoro mališana sa Kosova i Metohije boravi u višednevnoj poseti Vojvodini. Deca iz Leposavića, Leška, Sočanice i Kamenice tokom petodnevne posete imaće priliku da obiđu Novi Sad, Vrbas i druge gradove u Vojvodini, fruškogorske manastire i najznačajnije kulturno-istorijske institucije, saopštila je Pokrajinska vlada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić poželeo je deci sa KiM dobrodošlicu i poručio im da se u Pokrajinskoj vladi, čiji su gosti, ali i celoj pokrajini osećaju kao svoji na svome.

"Pre svega kao roditelj, pa tek onda kao potpredsednik Pokrajinske vlade, želim da istaknem da je zadatak nas odraslih da vam obezbedimo srećniju i bolju budućnost, a vi treba da budete vredni, željni novog znanja, da učite, slušate roditelje i, što je najvažnije, da verujete u sebe", rekao je Ćurčić i poručio im da su danas deca, a sutra odrasli ljudi i odgovorni građani, u čijim je rukama razvoj zemlje i naša budućnost.

On je dodao da nije lako danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji, gde se bezbednosna i životna situacija za naše građane pogoršava, ali da država Srbija, sa predsednikom na čelu, preduzima sve da ti uslovi budu podnošljivi.

Ćurčić je gostima poželeo da tokom boravka u Novom Sadu obogate svoje znanje o kulturi i istoriji naše Srbije, da upoznaju nove prijatelje i da odavde ponesu uspomene za ceo život.

"Vi ste nama veoma dragi gosti, i ova institucija je uvek otvorena za vas", naveo je on.

Petodnevni boravak dece sa severa Kosova i Metohije organizovali su opštine Vrbas i Leposavić i Crkveni odbor crkve u izgradnji Car Konstantin i carica Jelena u Kamenici.

Miodrag Radovanović iz sela Кamenica u opštini Leposavić, kao jedan od organizatora posete, zahvalio je Pokrajinskoj vladi na gostoprimstvu, istakavši da je boravak u Vojvodini za decu sa Kosova višestruko važan. On je dodao da među njima ima onih bez roditeljskog staranja, iz višečlanih porodica, ili sa bolesnim roditeljima.

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević kazao je da je ta opština nedavno bila domaćin srpskoj deci iz regiona, a da su sada ugostili mališane sa Kosova.

"Ova deca su oličenje dobrote, časti, požrtvovanosti i hrabrosti, i zbog toga nastojimo da im izađemo u susret, jer žive u specifičnim i teškim okolnostima", rekao je Rojević ističući da Srbija radi na tome da deca sa Kosova imaju podjednake ulove za život kao ona u Vojvodini.