Deca sa Kosova na prijemu u Gradskoj kući u Novom Sadu

Deca sa Kosova u Novom Sadu.jpg
Izvor: RTV

Četrdesetoro dece sa Kosova, koji će, u okviru projekta "Svim srcem za osmeh deteta", osam dana boraviti kod novosadskih vršnjaka iz OŠ "Dušan Radović", "Svetozar Marković Toza" i "Žarko Zrenjanin," primljeno je danas u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, prenosi RTV.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da mu je drago što akcija "Svim srcem za osmeh deteta" već devetu godinu usrećuje i povezuje decu sa Kosova i Novog Sada.

"Naš grad je bio i uvek će biti spreman da podrži i pomogne, na koji god način može, Srbe sa Kosova i Metohije i da ih srdačno primi. Na ovaj način podržavamo jedni druge, učimo jedni od drugih, a ovo je i prilika da oni upoznaju Novi Sad koji je prošlogodišnji nosilac titule Evropska prestonica kulture, i koji ima mnogo toga da ponudi", rekao je Rožić.

Dodao je su svi svesni da uslovi života na Kosovu nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu i da je mnogo izazova sa kojima se tamošnje stanovništvo suočava.

Mališanima s Kosova poželeo je da u Novom Sadu provedu lepe dane, da se druže, steknu prijatelje i da tako, kako je rekao, "naše neraskidive veze budu još čvršće".

"Iskreno verujem da je pred novim generacijama slobodniji život, društvo bez predrasuda i bez granica, u kojem je dobrobit svakog čoveka na prvom mestu", poručio je je Rožić.

On je zahvalio inicijatorima projekta, svima koji ga podržavaju, a posebno porodicama koje će ugostiti decu sa Kosova.

Predsednik udruženja građana Novi Sad Goran Bajšanski zahvalio je na gostoprimstvu u Gradskoj kući i istakao da se deca sa severa i juga Srbije redovno međusobno posećuju i time stvaraju neraskidiva prijateljstva za ceo život.

Andrijana Stojković ima 14 godina i kaže da je veoma zadovoljna gostoprimstvom Novosađana.

"Bili smo na klizanju, posećivali smo manastire i svi su lepi. Prelepo je, oduševljeni smo", kaže Andrijana.

Porodica Jane Gogić iz Novog Sada već drugi put prima devojčicu sa Kosova.

"Obišli smo mnoge manastire i crkve. Jako mi je drago što sam mogla da ugostim nekog sa KiM. Za Novu godinu mi je bila devojčica sa KiM koju sam već ugostila, upoznala sam mnogo njih i drago mi je što stičem nova prijateljstva", kaže Jana.

Marija Maksimović, učiteljica četvrtog razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Šilovu, izdvojeno odeljenje u Gnjilanu, rekla je da ovo mnogo znači za decu sa Kosova.

"Ovo nam mnogo znači, deca su se sprijateljila, lepo su dočekana i verujemo da će ta prijateljstva negovati ceo život. Uzvratna poseta planirana je za kraj aprila, početak maja. Biće nam nam veliko zadovoljstvo da ih dočekamo i ugostimo kao i oni nas", poručila je Marija.

Udruženje građana Novi Sad tradicionalno organizuje projekat "Svim srcem za osmeh deteta" koji obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, posetu Sremskim Karlovacima, Beogradu i obilazak Fruške gore, aktivnosti od kulturnog značaja za mališane, sportske aktivnosti, kao i druge raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera.