Đokutaj: Odlazak radne snage povećao plate u Albaniji, ali nedovoljno da se takmiči s regionom

Eduard Đokutaj
Izvor: Kosovo Online

Eduard Đokutaj, ekonomski stručnjak i fiskalni analitičar u kompaniji “Altax” iz Tirane, kaže za Kosovo onlajn da je odlazak radnika u inostranstvo uzrokovao povećanje plata u Albaniji, ali nedovoljno da bi se ova zemlja takmičila s regionom.

Đokutaj navodi da u Albaniji skoro 60 odsto zaposlenih i dalje ima relativno niske plate.

„Kad je reč o radničkoj kategoriji koja nedostaje Albaniji, generalno govorimo o onoj kategoriji zaposlenih koji nisu loše plaćena radna snaga, koji su na nivou prosečnih plata. Najveće potrebe za zaposlenima u Albaniji su u uslužnim sektorima, u trgovinskom sektoru, a delimično i u proizvodnju (industriji), uglavnom u proizvodnji za izvoz. Međutim, ova kategorija koja nam nedostaje zauzima malo mesto u ukupnoj radnoj snazi Albanije, jer je većina zaposlenih ovde na relativno niskim platama, a oni čine od 56 do 58 odsto ukupne radne snage u zemlji”, kaže Đokutaj.

S druge strane, objašnjava, poslednjih godina je povećan nivo visokih plata, ali on čini mali procenat zaposlenih.

“Reč je o rukovodiocima i o javnom sektoru koji ima veće povećanje plata od privatnog sektora. Najveća potreba je za uslužnim sektorom u privredi, posebno sada kada je broj turista sve veći. Potrebe su za zaposlenima u smeštaju, ishrani (kulinarstvu), i svemu ostalom u vezi sa turizmom. U Albaniji postoji sistem stručnog obrazovanja, ali on kvantitetom i kvalitetom ne pokriva potrebe zemlje. To je zbog nivoa obrazovanja koje ljudima daju samo osnovne veštine za rad, a ne napredne veštine potrebne za pravilno služenje turistima", smatra naš sagovornik.

Đokutaj dalje navodi da je prosečna plata u Albaniji imala značajan rast u poslednje dve godine, ali je danas ova zemlja pretposlednja na rang listi u regionu.

“Prvo mesto, koliko ja znam, pripada Srbiji, zatim Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji, Albaniji sa prosecnom mesečnom zaradom od 694 evra i na kraju Kosovu. Do povećanja plata došlo je tek u poslednje dve godine i donelo je problem na koji ukazuje Svetska Banka, a to je što ovo povećanje plata nije donelo odgovarajuće povećanje produktivnosti, posebno zaposlenih u javnoj upravi, ali donekle i privatnim kompanijama. To donosi probleme za konkurentnost albanske privrede, za način ‘komponovanja’ tržišta u našoj zemlji, jer postoji veliko kretanje zaposlenih iz jedne kompanije u drugu, ili stalna težnja ka samozapošljavanju. To je tržište učinilo ranjivijim na šokove raznih kriza iz inostranstva ili na unutrašnje probleme”, ocenjuje on.

Govoreći o slobodnom pristupu tržištu rada u okviru inicijative "Otvoreni Balkan”, on navodi da tu nedostaje tačna statistika.

“Nemamo podatke, pa čak i podaci koje možda imaju nadležne državne institucije, ne verujem da su ‘obrađeni’ kako treba zbog kratkog perioda koji je prošao od početka primene sporazuma. Glavni trend je sezonsko zapošljavanje, koje nema veze sa Srbijom, već sa susednim zemljama Albanije - sa Severnom Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom. Ove zemlje su davale i primale sezonske radnike. Za Srbiju je više vezana razmena  zaposlenih srednjeg ranga u pojedinim sektorima privrede, gde je Srbija naprednija od naše zemlje, posebno u industrijskoj proizvodnji i sektoru usluga”, kaže Đokutaj.

Što se tiče visine plata u Albaniji najveću prosečnu platu imaju zaposleni u sektoru informacionih tehnologija, kao i oni u industriji.

“Plata uslužnog sektora, poput lekara, veća je od prosečne plate u zemlji i dostiže 800 do 850 evra. Određeni problemi kao što je neformalnost na privatnom sektoru utiču na to. Država je bila agresivna u podizanju plata lekarima da bi suzbila problem koji ima ceo Balkan, odlazak zaposlenih u inostranstvo. Srbija je prva zemlja po tom pitanju, sa oko 220.000 ljudi koji su napustili zemlju u poslednje dve, tri godine, dok je Albanija na drugom mestu sa oko 60.000. To je stvorilo veliki pritisak u javnoj upravi, posebno u Albaniji, i bilo je značajno povećanje plata, ali nedovoljno da se takmiči sa regionom“, zaključuje Đokutaj.