Više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije na prestižnom sajmu u Veroni

Sajam vina u Veroni
Izvor: Kosovo Online

Posetioci sajma Vinitaly u Veroni, ali i profesionalci, mogu da probaju više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a prvi put ove godine na ovom prestižnom sajmu, zastupljeni su i srpski proizvođači rakija i gastronomski specijaliteti, kaže Marko Obradović, direktor Sektora marketinga i edukacije Privredne komore Srbije.

Kako je saopštila Privreda komora Srbije, posebnu poslasticu kako za posetioce, tako i za učesnike, predstavlja prezentacija manifestacije Food vision by Open Balkan i kuvarski specijaliteti koji su već privukli veliku pažnju. 

„Naš cilj je da predstavimo naša vina, ali i sajam 'Wine vision by Open Balkan' koji će se održati u novembru ove godine u Beogradu. Oko 1.200 velikih kupaca je danas u Veroni u potrazi, pre svega, za italijanskim vinima, ali naš cilj je da nametnemo i predstavimo naša vina“, ukazuje Obradović.

On je naglasio da vinska industrija Srbije i Otvorenog Balkana nastavlja sa kontinuiranim nastupima na svetskim sajmovima. 

"Posle učešća u Dizeldorfu, ovde smo po drugi put na prestižnom italijanskom sajmu vina u Veroni, a nakon ovog sajma planiramo nastup na sajmovima vina u Londonu i Šenženu, a krajem godine i u Šangaju", rekao je Obradović.

Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije ocenio je da je za vinsku industriju Srbije veoma značajan nastup u Italiji, jer predstavlja priliku kako za male i srednje, tako i za velike vinare, da unaprede prisustvo na svetskom tržištu, ali i prilika za srpsku gastronomiju i rakiju.

"Naša vinska industrija je u velikom usponu, čemu je u velikoj meri doprineo koncept regionalnog predstavljanja  koji je na drugom nastupu u Veroni proširen predstavljanjem rakija i  gastronomskih čari Balkana u Italiji, koja je kulinarska i vinska sila. Na italijanskom ali i svetskom tržištu najviše šansi imaju  naša domaća vina od sorti tamjanika i grašac, ali i druge sorte, kao i naša šljivovica i druge voćne rakije“, rekao je on.

Prema rečima Rajte, zahvaljujući saradnji sa Vinitaly, Srbija je unapredila nastup na svetskim tržištima, a čitav koncept regionalnog predstavljanja vinara doprineo je proboju u Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, ali i Britaniju i Kinu.

Novinari i profesionalni posetioci sajma imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa različitim teroarima i autentičnim sortama koje rastu u balkanskim vinogorjima na masterklasu pod nazivom Otkrijte vina Balkana - Sorte i teroari Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Masterklas će biti održan u utorak 16. aprila u 10 sati, a vodiće ga Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i vinski kritičar i sudija.

Privredna komora Srbije, uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Saveza rakijaša Srbije organizovala je  ”Wine vision by Open Balkan” štand na sajmu Vinitaly u Veroni, na kojem se od 13. do 17. aprila predstavljaju vodeća vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.