Dod Đerđi: Božić je praznik života, ljubavi i mira

Biskup prizrensko-prištinski monsinjor Dod Đerđi
Izvor: Kosovo Online

Paroh Episkopije kosovske, iz Sabornog hrama Svete Majke Tereze biskup Dod Đerđi poručuo je večeras, uoči proslave katoličnog Božića, da je to praznik života, ljubavi i mira, prenosi Kljan Kosova.

Dod Đerđi je rekao da je Božić praznik solidarnost među ljudima i dodao da bi svet bio drugačiji da se Hristos nije rodio.

„Drugačije bi bilo, jer bismo bili porobljeni i ne bismo bili sigurni da ovaj ovozemaljski, prolazni život ima smisao i značaj srećne večnosti. Bog nas nije stvorio za patnju, a još manje za smrt i zatočeništvo. Dakle, ovo je solidarnost Boga sa čovekom. Bog želi da čovek bude siguran, da bude srećan, jer je to njegovo remek delo i da bude kao on“, rekao je biskup Đerđi.

Prema njegovim rečima, Božić predstavlja „dolazak Boga i uzimanje ljudske prirode da pomogne čoveku da ne bude usamljen i da mu podari tri karakteristične stvari ovog praznika“.

„Novi život, sposobnost da volimo i dajemo ljubav, sposobnost da praštamo i živimo u miru sa sobom, sa Bogom i sa drugima. Dakle, to je praznik života, ljubavi i praznik mira“, naveo je on.

Dod Đerđi je naglasio da je najveći greh, prema katoličkoj religiji, nedostatak ljubavi - mržnja.

Pošto je Božić uveliko poznat kao praznik svetlosti i prosvetljenja, Dod Đerđi je rekao da se čak i u ovom vremenu smanjenja energije mora pronaći smisao.

„Moramo pronaći i smisao tame, življenja i razgovora“, kaže biskup Đerđi.