Dr Elek: U srpskim sredinama na Kosovu šesti dan bez novozaraženih

Koronavirus- bolnički kreveti
Izvor: Kosovo Online

U srpskim sredinama na Kosovu već šesti dan zaredom nije registrovan ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Direktori KBC u Severnoj Mitrovici i Gračanici, Zlatan Elek i Bratislav Lazić poručuju da je imunizacija i pridržavanje propisanih mera jedini način da se posle više od godinu i po dana vratimo normalnom životu.

Direktor KBC u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek za Kosovo onlajn kaže da ukoliko se vratimo dve nedelje unazad videćemo da nije zabeleženo više od jednog novozaraženog pacijenta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

"S obzirom da smo pre mesec dana u bolnici imali između 100 i 169 obolelih vidimo da vakcinacija daje svoj rezultat u tom smislu što gledajući analize u zadnje dve nedelje mi nismo imali više od jednog oblelog u jednom danu testiranja, dok u zadnjih šest dana nemamo ni jednog novoobolelog“, rekao je Elek.

On ne sumnja da iza ovog uspeha stoji država Srbija jer po njegovim rečima ne postoji zemlja u regionu koja se tako dobro organizovala u nabavci, broju obezbeđenih doza, kao i o raznovrsnosti vakcina.

"Epilog vidimo kod nas na terenu. Počevši od Kancelarije za KiM koja je besprekorno organizovala vakcinaciju na punktovima u Raški , Bujanovcu i Kuršumliji, vi dobro znate da imamo negde oko 23.000 vakcinisanih prvom dozom , ok je blizu 22.000 revakcinisanih. Ono što malo zabrinjava je da mali broj mladih se odaziva vakcinaciji. Posle ovog perioda vidimo da nema negativnih efekata što se tiče vakcinacija i ovim putem apelujem na populaciju između 16 i 30 godina da iskoriste ovu mogućnost i da se vakcinišu jer mlada populacija može da bude vektor za prenos koronavirusa“, napomenuo je Elek.

Elek posebno podseća da se trebamo pridržavati propisanih mera jer je uz imunizaciju poštovanje mera najbolji putokaz ka izlasku iz ove situacije.

"Ono na šta uvek aludiramo jeste da se pridržavamo mera Kriznog štaba, nisu te mere uzalud propisane, evo sada te mere popuštaju, ali moramo biti odgovorni kako prema sebi i svojim najbližima tako i prema svojim sugrađanima. Uz poštovanje mera mi moramo da se odazovemo vakcinaciji jer se vidi svakog dana da vakcinacija daje rezultate. Mi, lekari, smo svojim ličnim primerom još tokom januara pokazali da nema mesta skepticizmu prema vakcinama. Prema našim iskustvima mi smo imali ljude koji su posle vakcine dobili koronavirusa, ali nemamo ni jednog pacijenta koji je primio vakcinu a da je od posledica koronavirusa preminuo“, zaključio je Elek.

Poput Eleka i direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić ocenjuje da je velika zasluga na građanima koji se odazvali vakcinaciji, ali i državnih organa i medicinskog osoblja koji su na najbolji način organizovali ovu borbu.

"Organizacija imunizacije na KiM protiče odlično. Kancelarija na KiM i dalje obezbeđuje besplatan prevoz za sve koji žele da se vakcinišu. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nam je situacija daleko bolja nego što je bila u proteklom vremenskom periodu. Mi treba da nastavimo da se pridržavamo propisanih mera i da se pre svega imunizacijom izborimo da i na dalje ostane takvo stanje“, rekao je Lazić.

Lazić ističe da je broj od preko 20.000 revakcinisanih daje rezultate na terenu.

"Ono što je pred nama je da  pozovemo mlađe stanovništvo između 30 i 35 godina da se oni masovno imunizuju jer su to najaktivnije osobe jer se mnogo više kreću i potencijalno su veći prenosioci zaraze u odnosu na starije i prevashodno njih pozivam da se odazovu u većem broju i da na taj način u potpunosti promao da rešimo ovaj naš veliki problem“, zaključio je Lazić.

Zoran
03. Jun 2021.
Odlicne vesti...bravo za nase zdravstvu.