Duško Kovačević: Dragi prijatelji, 15. septembra pozdravimo našu zastavu

Dusan Kovacevic
Izvor: Večernje novosti

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se po prvi put 15. septembra, a inicijativu da se tog dana na svakom domu istakne srpska trobojka podržali su mnoge javne ličnosti iz sveta kulture, pišu Novosti.

Glumac Petar Božović je istakao da je baš tog dana, 15. septembra vojska nepobedivih srpskih seljaka krenula u proboj Solunskog fronta. Srpstvo je vasrkslo i naša trobojka se tada zavijorila u svim slobdnim srpskim teritorijama.

"Ljudi, isturite zastave na prozor", poručio je Božović.

Književnik Duško Kovačević je istakao da je mnogo toga što nas deli, granice, reke, planine, ali da ima više toga što nas spaja.

"Ujedinjuje nas naš srpski jezik, kultura, pismo i duhovnost. Ujedinjuje nas radost i ponos zbog naše slavne istorije. Dragi prijatelji, 15. septembra pozdravimo našu zastavu" poručio je Kovačević.

I glumac Milan Vasić je podržao inicijativu i istakao da je zastava simbol naših pobeda, naš ponos i naš bedem.

"Gde se vije srpska zastava tu je i Srpstvo. Volimo našu trobojku i ne dozvolimo da nas ikada više podele i razjedine jer jedan smo narod i u svima nama bije isto srce. Zato, braćo i sestre, 15. septembra trobojke na prozore" poručio je glumac.

Miodrag iz Peći
08. Septembar 2021.
Prvo i osnovno. Srbija ima i to bez KiM preko 30 % nesrba. Srpska zastva jeste državna ali je pre svega nacionalna, kao i himna i grb, kao i crkva. Da li Srbi toliko insistiraju na narodnoj nošnji i da li žene idu zabrađene maramom i ako u crkvi trebaju je nositi i kao sekularna država. Iritantno je da Bošnjakinje oblače burke i maramom pokrivaju kosu. Ali, to su prava manjina ali većina mora imati meru da ne iritira upravo te manjine.
I zašto svako mora da zna da u toj zgradi, kući, stanu, žive Srbi.
Znate li da Srbi i ako je običaj da se za Božić kolje ovca ili jagnje (jer se Isus nije rodio u svinjcu već toru) ali su zbog Turaka koji su im obično kvarili veselje pojeli jagnjetinu prešli su na prasiće. Kod nas Pećanaca iz istih razloga se u na veliki četvrtak farbaju jaja i zadušnice su u petak umesto u subotu.
Svi znaju kako se u Bujanovac i Preševo slavio dan zastave uz obavezno prisustvo predsednika ili premijera Albanije...
U Americi obično kače zastave oni koji su najmanje Amerikanci da li će tako biti i u Srbiji??? Mahaće zastavama srpskim oni što su najmanje Srbi.