Dve akcije "Srpske solidarnosti" u Beogradu za pomoć mališanima iz kosovskih enklava

Branko Antić
Izvor: Print Screen/Studio B

Predstojećeg vikenda u Beogradu, u naselju Stepa Stepanović i na platou ispred Hrama Svetog Save, održaće se dve humanitarne akcije za pomoć mališanima koji žive u enklavama na Kosovu, najavio je danas Branko Antić ispred humanitarne organizacije "Srpska solidarnost".

On je naveo da će se 26. avgusta u naselju Stepa Stepanović održati fudbalski turnir za koji svi zainteresovani Beograđani, bez obzira na godine, mogu da se prijave preko sajta Organizacije. Kako dodaje, novčana sredstva prikupljena od turnira namenjena su fondu Organizacije za stipendiranje dece sa Kosova i Metohije "Milan Ivančević".

Sutradan, 27. avgusta od 10 časova na platou ispred hrama Svetog Save, kaže Antić, biće postavljen štand na kome će sugrađani moći da kupe suvenire, ali i da donesu školski pribor kako bi olakšali svojim sunarodnicima sa Kosova početak nove školske godine.

"Naša humanitarna organizacija uz pomoć bratske organizacije ’Deca Voždovca’ napraviće dva humanitarna događaja i oba su usredsređena na pomoć našim malim herojima iz enklava sa Kosova i Metohije. Pošto se bliži početak školske godine evo sad možemo da kažemo da ima još 239 sati do polaska u školu, tako da je malo vremena, a puno posla", rekao je Antić za Studio B.

Naglašava da su se, tokom sedam godina, koliko "Srpska solidarnost" organizuje ove humanitarne akcije, odazvale brojne društveno -odgovorne kompanije i ljudi dobre volje sa namerom da se olakša život Srbima sa Kosova. Cilj akcija je, kako kaže, da se pomogne srpskom narodu, koji ostaje i opstaje na Kosovu i da im se pošalje poruka da nisu zaboravljeni.

Ističe da svi oni koji ne mogu da se priključe akcijama ovog vikenda u Beogradu, mogu da uplate sredstva na žiro račun koji se nalazi na sajtu Organizacije ili pošalju sms poruku na broj 1389.

Antić kaže da organizacija "Srpska solidarnost" u okviru Fonda "Milan Ivančević" do sada ima 17 stipendista, koji mesečno primaju po 100 evra, što im, kako ocenjuje, puno znači.

"Neko će da nabavi stranu literaturu, kompjuter ili otići na stručnu ekskurziju. Našoj deci iz centralne Srbije je sve dostupno, a deca sa KiM moraju da pređu određenu kilometražu, da ako su maloletni putuju u pratnji rodiitelja, tako da želimo da im damo vetar u leđa i sledimo stope čika Sime Igmanova koji je o tome razmišljao pre više od sto godina unazad. Između ostalog stipendiramo i jednog bogoslova sa Prizrenske bogoslovije, a imamo jednog atletičara Uroša Mašića iz sela Prilužje, to je opština Vučitrn, pored Gazimestana. Ima 16 godina i državni je prvak i reprezenatativac Srbije, kome je svaki odlazak na neko takmičenje najmanje 1.000 kilometara", rekao je Antić.

On dodaje da su sredstva Fonda namenjena mladim talentima, ali i pomoć da se olakša školovanje i mališanima iz socijalno-ugroženih porodica.

Antić podseća da mu je ulazak na teritoriju Kosova zabranjen, ali da zahvaljujući volonterima, stipendistima, Kancelariji za KiM i Eparhiji raško-prizrenskoj pomoć uvek stigne na pravu adresu.

Pozvao je sve ljude iz Srbije da posete svoje sunarodnike na Kosovu i "svetu srpsku zemlju". 

"KiM ne može da se prepriča, to mora da se doživi", poručio je Antić.