Džomić: U Zborniku SANU Kosovo se pominje kao nezavisna država

Sanu
Izvor: Facebook

Protojerej stavrofor Velibor Džomić kaže da je poslušao rukovodstvo Srpske akademije nauka i umetnosti i pročitao zbornik "Učešće Srpske akademije nauka i umetnosti u unutrašnjem dijalogu o Кosovu i Metohiji", gde je, kako dodaje, u prvom članku video da se Kosovo pominje kao nezavisna država, pišu Večernje novosti.

Džomić kaže da je u zborniku objavljen tekst "Zapadnobalkanska konfederacija" akademika Dragoša Cvetkovića u kome je Kosovo svrstano u red nezavisnih i međunarodno priznatih država - Albanije, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore, koje bi bile članice te konfederacije.

Po njegovim rečima, ovaj akademik, inače matematičar, predlaže formiranje konfederacije u koju bi ušlo Kosovo i ovih pet država.

Džomić, koji je uradio analizu Zbornika SANU, zaključio je da je Kosovo kao "nezavisna država" prvi put od kako postoji SANU, svoje mesto našlo i u nekom njenom zvaničnom izdanju.

Istovremeno, akademik Dragoš Cvetković kaže, za "Novosti", da je on samo izneo jednu ideju, ali da ništa nije tvrdio.

"Ja u tekstu ne tvrdim da je Kosovo nezavisno, već samo iznosim ideju o stvaranju Zapadnobalkanske konfederacije. Ja nisam ni političar, ni pravnik i mene ta tema direktno ne interesuje, samo sam izneo jednu ideju", pojašnjava akademik Cvetković.

On napominje da je ovo samo njegovo individualno mišljenje, a ne stav SANU. Akademija je samo, ističe on, štampala zbornik u kome se nalaze tekstovi sa ličnim mišljenjima akademika.

S druge strane, Velibor Džomić, uz napomenu da u Zborniku ima i nekoliko vrednih, važnih i odgovornih radova o Kosovu, navodi da je rad akademika Cvetkovića isključivo u funkciji međunarodnog priznavanja Kosova.

Džomić, dalje, iznosi analizu teksta ovog akademika:

"Cvetković je predložio da konfederaciju sačinjavaju Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Srbija i Crna Gora. Kosovo, dakle, za akademika Cvetkovića predstavlja nezavisnu i međunarodno priznatu državu, bez obzira na to što taj srpski istorijski, duhovni i državni prostor nema te atribute. Cvetković je pet nezavisnih i međunarodno priznatih država svrstao sa Kosovom. Od pet nabrojanih država dve nisu priznale Kosovo, ali to Cvetkovića ne obavezuje. On čak posredno predlaže da je priznaju i Srbija i BiH, stupanjem u konfederalnu zajednicu", kaže Džomić.

On dodaje da bi u konfederaciji, shodno Cvetkovićevom predlogu, sve državne strukture članica bile očuvane, a međusobne granice bi bile otvorene.

"Za Cvetkovića, kako se vidi, 'državne strukture' Kosova su nesporne i ravnopravne sa državnim organima Srbije i ostalih država. Cvetković predlaže da se na čelu Zapadnobalkanske federacije nalazi Savet, sastavljen od po tri predstavnika članica. Njegovo sedište bi se periodično premeštalo u glavne gradove članica. Cvetković se zalaže i za vojsku Kosova. Predložio je i da Zapadnobalkanska konfederacija vodi jedinstvenu spoljnu politiku. Matematičar Cvetković, sudeći po njegovom tekstu, nema pojma šta je konfederacija i ne zna da ona ne može da ima međunarodnopravni subjektivitet. Jednom rečju, Cvetković se zalaže da Kosovo, na bilo koji način, postane međunarodno priznata država i članica UN i EU! Na ovome bi Cvetkoviću pozavideli i Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti", poručio je Džomić.

U Zborniku objavljen 21 rad

Zbornik "Učešće SANU u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji" štampan je po odluci Predsedništva Akademije 2018. godine, ima ukupno 238 strana od čega bibliografski prilozi zauzimaju 144 strane, a čitavo kosovsko-metohijsko pitanje je stalo na 87 strana teksta.

Na tim stranicama stavove je izneo 21 akademik.

nona
11. Mart 2021.
pa realno je nezavisna sta ima tu vi volite lazh kao narod lazh imate na gen
Ja
11. Mart 2021.
To pisu oni sto du protiv srbije to je laz kosovo je srbija !!!!!!!