Matija Bećković: Neophodno da se svi članovi SANU izjasne o Kosovu

Matija Bećković
Izvor: Večernje novosti

Akademik Matija Bećković objavio je video-poruku u kojoj kaže da Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti svoj stav o "najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije- Kosovu i Metohiji", prenosi Sputnjik.

Poziv Akademiji da se izjasni o Kosovu reakcija je Bećkovića na nedavne izjave predsednika SANU Vladimira Kostića i polemike u javnosti oko toga.

U video poruci Udruženju jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti, Bećković je istakao da se pridružuje akademicima Piperu, Tešiću i Danojliću.

"Ono što ja mislim o Kosovu i Metohiji svima je poznato i to neću ponavljati. Ono što je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke. Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično", kaže Bećković u video poruci.

Kako je dodao, to mišljenje je u javnosti naišlo i na protivljenja i odobravanja, a izazvalo je polemike i peticije. 

"Bilo je povod za prve demonstracije u 150-godišnjoj istoriji Srpske akademije nauka i umetnosti. A što je najbitnije, proizvelo je nedoumice šta je stav Srpske akademije nauka i umetnosti o Kosovu i Metohiji, tom najaktuelnijem i najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije. Da bismo bili načisto neophodno je da se Srpska akademija nauka i umetnosti zvanično izjasni i u ovom presudnom času onlajn i oflajn saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi, jer su se Predsedništvo i Izvršni odbor već nemušto izjasnili", rekao je Bećković.

Kako je zaključio, ako SANU to ne učini, Odeljenje jezika i književnosti ne bi smelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora.

Podsetimo, Kostić je još pre šest godina izjavio da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer “ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije“.

On je sa istim stavom izlazio u javnost više puta posle toga što je bilo povod za brojne rasprave i osude u javnosti koje su kulminirale i protestom.