Eparhija raško-prizrenska: Funkcioneri iz Podujeva sa lažnim sveštenikom provalili u crkvu u Rakinici

Nikola Džufka sa grupom albanaca ispred crkve Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnica
Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je juče, 28. novembra, prema pisanju internet portala kosovapost.net, u crkvu Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnici, opština Podujevo, provalila grupa lica zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Republike Albanije, da bi u crkvi navodno obavili crkveni obred. U saopštenju se navodi da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC „u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije“.

Iz Eparhije navode da su, prema tvrdnji pomenutog portala, u provali i zloupotrebi srpske pravoslavne crkve koja datira iz 15. veka učestvovali i predstavnici opštine Podujevo.

Takođe navode da je cilj ove grupe, prema pisanju portala, bio je da ovu crkvu proglase za "crkvu Fana Nolija" koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana.

„Ovo krivično delo je samo još jedno u nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve, odnosno „albanizaciju“ ili „kosovarizaciju“ naše duhovne i kulturne baštine. Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama. Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija“, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska SPC ovom prilikom želi da upozna javnost sa sledećim činjenicama:

-Nikola Džufka je građanin Republike Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik. O njemu je detaljno izvestila javnost kanonska Pravoslavna Crkva Albanije koja je prenela saopštenje Mitropolije Elbasanske, koje prenosimo u srpskom prevodu. 

-Nikola (Blažde) Džufka nije pravoslavni klirik i kao takav nije priznat od strane bilo koje hrišćanske crkve u bilo kojoj zemlji. Tvrdi da je rukopoložen od strane izvesnog čoveka srpsko-rumunskog porekla, koji nema veze sa Pravoslavnom crkvom i nije njen klirik. Ovo je jednostavno obmana javnog mnjenja.

-Nikola predstavlja samo sebe, nema ni crkvu ni zajednicu vernika, uprkos svojim pompeznim izjavama koje povremeno daje u medijima.

-Improvizovao je ono što naziva „crkvom“ u podrumu svoje kuće, otvoreno obmanjujući javnost čak i u medijima da je reč o „paleohrišćanskoj katakombnoj crkvi“.

-Otvoreno laže i obmanjuje u medijima da je završio verske studije, iako nije učinio ništa slično. Tačnije rečeno, završio je srednju stručnu školu za prehrambenu tehnologiju u Elbasanu, čak ponavljajući poslednju godinu.

-On daje „patriotske“ izjave, dok istovremeno ismeva i prezire albanske pravoslavne klirike, takođe ugrožavajući i ismevajući ozbiljnost verskih lidera i sveštenih lica drugih vera.

-Nedostatak bogoslovskog obrazovanja pokazuje da su njegove medijske izjave o pravoslavnoj veri netačne i obmanjujuće. Ovaj pojedinac nije zavisan od bilo kojeg crkvenog autoriteta i nije odgovoran za svoje postupke.

-Njegov jedini interes je medijsko promovisanje i privlačenje javne pažnje, bez obzira na štetu koju to nanosi ugledu sveštenog čina i pravoslavnoj veri.

-Njegove neodgovorne izjave u medijima, pod okriljem verskog autoriteta, izazivaju nezadovoljstvo, podstičući neprijateljstvo među verskim zajednicama, nedostatak uzajamnog poštovanja i kao posledica toga, međuversku mržnju.

-Sa zabrinutošću pratimo njegove medijske nastupe. Prikupljanjem preliminarnih informacija od strane medija o osobi koja ne pripada nijednoj verskoj zajednici, nema nikakav aoritet,  nema ni odgovarajuće obrazovanje te  ne predstavlja nikoga osim sebe pružilo bi dovoljan razlog zašto on ne zaslužuje da bude uzet ozbiljno.

-Autokefalna Pravoslavna Crkva Albanije je jedini duhovni i zvanični autoritet koji garantuje očuvanje i promociju dogmatskih i crkvenih principa, koja se vodi od strane svojih legitimnih tela u skladu sa svojim statutom i crkvenim kanonima. Svaki pokušaj, kako u prošlosti tako i sada, da umanji ulogu i doprinos Pravoslavne Crkve u Albaniji propašće uz blagodat i pomoć Božiju.