Eparhija raško-prizrenska osudila napad na sveštenika u Prizrenu

Zastava OVK na autobusu u Prizrenu
Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident koji se danas desio u Prizrenu, kada je u centru tog grada fizički napadnut sveštenik.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, jutros se oko 8.45 časova u centru Prizrena, ispred hotela Teranda, dogodio incident kada je kosovski Albanac okačio zastavu OVК na prednji deo autobusa, a zatim krenuo da verbalno provocira hodočasnike iz centralne Srbije.

"Hodočasnici su došli u Prizren autobusom vranjskih registracija da bi bili na Svetoj Liturgiji i da posle obiđu prizrenske svetinje. U trenutku kada je prizrenski sveštenik J.R. prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije, pomenuto lice fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku. Odmah su pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega je nasilnik pobegao sa svojim vozilom. Ovaj incident dogodio se na očigled hodočasnika. Posle incidenta vernici su redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena", ističu iz eparhije.

Podsećaju da je portparol Кosovske policije za region Prizrena Šaćir Bitići zvanično izjavio za medije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 časova.

Ističu da incident predstavlja zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi.

"Eparhija raško-prizrenska osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada", dodaju iz eparhije raško-prizrenske.