Eparhija raško-prizrenska: Zabrana dinara će blokirati normalan život u srpskim sredinama

Novac
Izvor: RTS

Povodom namere kosovskih institucija da protivno brojnim međunarodnim savetima i oštrom protivljenju srpskog naroda na Kosovu zabrani korišćenje dinarske valute i platnog prometa u dinarima na prostoru Kosova, Eparhija raško-prizrenska podiže svoj glas protesta u vezi sa ovom odlukom i apeluje na međunarodne institucije da zaustave Prištinu u potpunom etničkom čišćenju Kosova.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, odluka kosovskih institucija o zabrani dinara duboko će se negativno odraziti, ne samo na srpski narod na Kosovu, već i na druge manjinske zajednice koje koriste dinar i potpuno će blokirati normalan život u srpskim sredinama.

Dodaju da će zabrana dinara višestruko otežati isplate plata, penzija, socijalnih primanja, donacija, stipendija, blokiraće humanitarni rad od koga zavise posebno socijalno najugroženiji, onemogućiće normalno finansiranje zdravstvenih i školskih institucija na kojima počiva život u sredinama naseljenim Srbima, a i teško će se odraziti na život Srpske pravoslavne crkve.

"Nažalost, kosovske institucije ne samo da su onemogućile povratak našeg prognanog naroda u svoje domove, već aktivno podstiču dalje iseljavanje Srba policijskom represijom, selektivnom primenom zakona, nasilnom aproprijacijom srpske duhovne i kulturne baštine, negiranjem srpskog identiteta i prava na život. U ovakvim okolnostima može se sasvim jasno reći da je u toku otvoreni proces etničkog čišćenja preostalih Srba na KiM, koji se sprovodi institucionalnim i policijskim metodama", naveli su u saopštenju i dodali da ako se i ova represivna mera Prištine sprovede, Kosovo će praktično postati etnički čista albanska teritorija, iako sa nje trenutno više odlazi kosovskih Albanaca.

Poručili su da će pogoršavanje već postojeće krize novim provokacijama neizbežno dovesti do dalje eskalacije međuetničkih odnosa i potpuno blokirati svaki dalji dijalog.

"Kosovskim Srbima nametnuta je uloga taoca koje Priština svim metodama tretira kao građane drugog reda i otvoreno nepoželjno stanovništvo, verovatno u nadi da će Beograd pod takvim ucenama napraviti političke ustupke", dodaje se u saopštenju.

Irazili su duboku brigu da ova logika ne samo da neće dovesti do rešavanja problema, nego će ih još više otežati za sve.

"Apelujemo na međunarodne predstavnike, s obzirom da našu Crkvu kosovske institucije već potpuno ignorišu i izlažu otvorenom progonu, da zaustave dalju eskalaciju koja može da ugrozi ceo Balkan i samim tim Evropu. Politika ucena, etničke represije, selektivne primene zakona, policijska metoda prinude i zastrašivanja nikada nigde nije dovela do stvaranja stabilnog društva, već društvo koje počiva na takvim temeljima biva ekonomski i politički izolovano uz sve intenzivnije negativne demografske trendove", poručili su iz Eparhije.

Dodaje se da je SPC delila sa vernim narodom sve nedaće kroz istoriju, ostajući i opstajući na svojim vekovnim prostorima, nikada ne odustajući od spremnosti da na Kosovu živi u miru i međusobnom poštovanju sa svim ljudima, bez obzira na njihovu veru i etničko poreklo.

"Duboko ostajemo predani tom evanđelskom pristupu, ali istovremeno podnoseći brojne nepravde koje se sprovode protiv Srpske pravoslavne crkve i našeg naroda, na očigled međunarodnih predstavnika sa Zapada, ne možemo da ćutimo na institucionalnu represiju koja sve više uzima maha i čiji je cilj potpuni progon srpskog naroda sa ovih prostora i brisanje viševekovne istorije Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, gde je naš narod dao veliki istorijski, kulturni i civilizacijki doprinos", poručuje se u saopštenju.