Eparhija raško-prizrenska: Sami ćemo obnoviti manastir Banjsku, inicijativa iz Prištine politički čin

Manastir Banjska
Izvor: Manastir Banjska

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je da će samostano angažovati nezavisne eksperte koji bi procenili štetu kako bi sopstvenim sredstvima i sredstvima dobrotvora obnovila ono što je oštećeno na manastiru Banjska, kao što je, podsećaju, činila i u slučaju drugih crkava i manastira koji su pretrpeli oštećenja ili bili skoro uništeni od strane albanskih ekstremista u poslednjih dvadesetak godina.

Povodom najave kosovskog ministra kulture Hajrula Čekua da će to ministarstvo sanirati štetu na manastiru Banjska koja je nastala u sukobu Srba sa Kosovkom policijom, Eparhija raško-prizresnka je saopštila da nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska. 

"Ovu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji naših crkava i manastira“, navode iz Eparhije.

Poručuju da je načinjenu štetu svakako neophodno popraviti i da Eparhija već godinama radi uz pomoć domaćih i međunarodnih dobrotvora na obnovi i zaštiti svojih svetinja, manastira Banjska, koji je jedna od najvažnijih zadužbina Svetog kralja Stefana Milutina iz 14. veka.

"Duboko smo razočarani izjavama ministra kulture koji je u svojim javnim izjavama ponovo odbio da navede pravo ime naše crkve, izostavljajući i da se radi o manastiru Srpske pravoslavne crkve, u kome se inače redovno služe službe, u kome živi monaško bratstvo i gde dolaze brojni poklonici radi molitve. Na ovaj način ne samo da se ponovo prisvaja kulturna baština Srpske Pravoslavne crkve i negira njen identitet, već ispada i da je bitnije to što je manastir pre hiljadu godina bio ranohrišćanska svetinja nego da se radi o živom manastiru, što govori o pravom odnosu kosovskih institucija prema našoj kulturnoj baštini“, navode iz Eparhije raško-prizrenske.

Napominju da manastir Banjska nije samo kulturno istorijski-spomenik, o kome se crkva i država već godinama istrajno brinu, već pre svega svetinja SPC, koja je od velikog značaja za duhovni život vernog naroda, posebno na severu Kosova. 

"Ministar Čeku u svojoj objavi govori o ranohrišćanskoj crkvi, iako se zna da je manastir Banjska od 14. veka jedna od najznačajnijih svetinja SPC i grobna crkva svetog kralja Milutina, koja je poslednjih godina značajno obnovljena“, navode iz Eparhije i podsećaju da se već godinama suočavaju sa kontinuiranim negiranjem "crkvenog i duhovnog identiteta naše crkve na Kosovu i Metohiji", u čemu, kako ističu, u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar Čeku.

"Istovremeno, Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina, uprkos stalnim apelima međunarodnih predstavnika i uglednih međunarodnih organizacija koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine“, navode iz Eparhije.

Podsećaju da se crkvi od strane kosovskih institucija uporno odbija pristup jednom broju verskih objekata, gde i vernici i sveštenstvo ne mogu da pristupe, što je, ističu,  protivno ne samo međunarodnim standardima o verskim slobodama, već i kosovskim zakonima, koje bi te institucije prve morale da poštuju.

"Kosovske institucije trenutno rade i na usvajanju zakona sa namerom da se ukinu neka od poslednjih prava koja su ostala Srpskoj Pravoslavnoj crkvi od tzv. Ahtisarijevog plana, iako se radi o pravima koja su međunarodno garantovana“, zaključuju iz Eparhije raško-prizrenske.