Ministarstvo kulture Srbije: Lažna briga Čekua i Prištine za manastir Banjska

Ministarstvo kulture Srbije
Izvor: Vlada Srbije

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da licemerje Prištine nema granice, nazivajući obmanom i lažnom brigom za kulturno nasleđe izlaganje ministra kulture u vladi Kosova Hajrule Čekua o manastiru Banjska na današnjoj sednici kosovske vlade.

"U okviru sistematskog i svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji ubistvima, ranjavanjima, proizvoljnim hapšenjima i drugim oblicima pritiska, koji dobijaju sve snažniji zamah i čiji je jedini cilj proterivanje Srba sa vekovnih ognjišta, poslednji pokušaji prištinskih vlasti da falsifikuju i otimaju srpsko kulturno nasleđe postaju posebno bizarni i apsurdni", saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Kako navode, oni koji već decenijama dosledno i uporno haraju, skrnave, pale i ruše kulturno nasleđe, a ono što ne unište pokušavaju da preotmu, sada, ukazuju, glume brigu za tu istu srpsku versku i kulturnu baštinu, samo kako bi prikrili "ogromne i gnusne zločine koje su činili i čine nad njom".

"Lažna briga za kulturno nasleđe u jeku terora nad narodom koji je to nasleđe stvorio i koji je uspeo da ga sačuva do dana današnjeg, suprotstavljajući se viševekovnim nasrtajima, uverljivo i nepobitno dokazuje da bezobzirnost, podmuklost i licemerje Prištine nemaju granice", poručili su iz Ministarstva.

Dodaju da Srbija neće dozvoliti da se takve obmane i zloupotrebe koriste kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskim narodom i ističu da će se nastaviti sa obnovom spomenika kulture i verskih objekata na Kosovu.

"Republika Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom i srpskim narodom u celini i nastaviće sa svojim ustanovama da, kao i do sada, posvećeno neguje i obnavlja spomenike kulture i verske objekte na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.