Episkop Irinej uputio pismo savetniku predsednika SAD o progonu SPC na Kosovu

Episkop istočno-američki Irinej Dobrijević
Izvor: Nova.rs/Nemanja Jovanović

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo savetniku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džejku Salivanu, u vezi sa progonom Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na Кosovu u kojem se posebno osvrnuo na aktuelne probleme manastira Visoki Dečani, saopštila je Eparhija istočnoamerička, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Episkop Irinej je u pismu podsetio Salivana da se 19. maja ove godine navršila peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance, kojom se manastiru vraća oteta zemlja.

"Za sve ovo vreme, kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Кosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju", naveo je u pismu episkop Irinej.

Vladika je pozvao Salivana da sagleda trenutnu situaciju na Кosovu sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba i pozvao ga da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.