Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz vernosti Srba Hristu

Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.

Govoreći o odnosu SPC i državnih vlasti patrijarh Porfirije je rekao da će crkva nastojati da sarađuje po evropskom načelu kooperativne odvojenosti.

Ne postoji, ističe, razlog da crkva i država ne sarađuju na dobro svih, bez obzira na to kako se izjašnjavaju.

Porfirije je naglasio da Srpska crkva nema nikakav problem s postojanjem bilo koje države, naravno, ako se poštuju prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

Za njega je, ističe, najbolji princip odvojenost Crkve i države, gde svako treba da radi na svom polju, ali isto tako je, dodaje, važno da sarađujemo u svemu gde ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana.

"Što su bliži i bolji odnosi Crkve i države, uključujući patrijarha i predsednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to bolje za sve", naveo je patrijarh.

Na opasku da neki, poput Svetislava Basare, redovno kritikuju njegove izjave o Kosovu Porfirije je uzvratio pitanjem:

"Ko može jednostavno da zanemari, zažmuri pred činjenicom da su ljudi, hršćani, Srbi u 21. veku proterani iz svojih kuća, njih više od 200.000, sa svojih njiva, da je posle 2000. godine uništeno, devastirano četrdeset crkava na Kosovu i Metohiji".

Podsetio je da je prošlog mesec bilo nekoliko napada na pravoslavne hramove na Kosovu.

"Hipotetički, kada bi se dogodilo ono što se neće dogoditi nikada, da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, bi li nasilje prestalo ili bi se pojačalo", upitao je.

Govoreci o Kosovskom zavetu, patrijarh je rekao da je to izraz Novog zaveta, žrtvovanje desetine hiljada srpskih vitezova u kosovskom boju, u svemu po ugledu na žrtvu protomučenika Hrista za život bližnjih i za život u večnosti.

"Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u uskrsnuće", rekao je patrijarh Porfirije.