Euleks: Pomoću DNK moglo bi da se identifikuje 20 nestalih, ako porodice daju uzorke krvi

b92
Izvor: b92

Do 20 nestalih na Kosovu moglo bi da se identifikuje pomoću DNK, ako porodice svih nestalih daju uzorke krvi, izjavila je Tarja Formisto iz Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), povodom Međunarodnog dan nestalih koji se obeležava danas, objavio je Tanjug.

Euleks odaje počast žrtvama i apeluje na sve rođake nestalih lica da daju uzorke krvi, kako bi omogućili da se završi postupak identifikacije određenih ljudskih posmrtnih ostataka u prištinskoj mrtvačnici, navodi se u saopštenju Misije.

Zamenica direktora kosovskog Instituta za sudsku medicinu i stručnjak Euleksa Tarja Formisto, rekla je da je jedan od problema s kojima se susreću tokom identifikacije ljudskih ostataka činjenica da nisu svi rođaci nestalih lica dali uzorke krvi za analizu DNK.

"Postoje porodice koje iz različitih razloga odbijaju da daju uzorke krvi. Neki veruju da su njihovi rođaci i dalje živi, dok drugi ne žele da daju uzorak krvi pre nego što počinioci budu izvedeni pred lice pravde", kazala je Formisto.

Objašnjavajući razloge zbog kojih se 1.640 lica još uvek vodi nestalim na Kosovu, Formisto je rekla da nedostaju nove i verodostojne informacije o tačnoj lokaciji grobova, dodajući da su neki posmrtni ostaci nalaze u masovnim grobnicama, a neki u manjim, skrivenim grobovima, kao i na grobljima u različitim oblastima, što otežava postupak lociranja ostataka.

"Tu je i pitanje određenog broja pogrešnih identifikacija. Nakon sukoba, tela su identifikovana po kratkom postupku, na primer pomoću slika, odeće i ličnih stvari, što je rezultiralo greškama koje je danas teško pronaći i ispraviti", rekla je  Formisto.

Stručnjaci Euleksa nastavljaju da rade zajedno sa lokalnim kolegama na Institutu za sudsku medicinu, pružajući im ekspertizu i savet u identifikaciji potencijalnih skrivenih grobova i ekshumaciji i identifikaciji žrtava sukoba na Kosovu.

Od početka mandata Euleksa pa do danas, Misija je sprovela 656 terenskih operacija u cilju pronalaženja nestalih lica, uključujuhi 166 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 456 pojedinaca, među kojima 316 nestalih lica.